Home

Nieuws 3 reacties

Nieuw voorstel voor toelating glyfosaat

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel gedaan voor de toelating van onkruidbestrijder glyfosaat. Dat melden bronnen in Brussel.

Glyfosaat zou voor een periode van maximaal twee jaar worden toegelaten, tot het Europese chemicaliën agentschap (Echa) een nieuwe veiligheidsbeoordeling heeft gemaakt. Het Echa is aan bezig met een beoordeling van glyfosaat. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft gezegd dat hij de toelating van glyfosaat mede afhankelijk wil maken van het oordeel van Echa. Echa verwacht in de loop van volgend jaar klaar te zijn met het onderzoek.

Besluit voor 30 juni

Een besluit over verlenging van de toelating moet voor 30 juni worden genomen. Als de 28 lidstaten het eens worden, zal het voor het besluit waarschijnlijk een extra vergadering van permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) worden belegd.

Vorige week liet de Europese Commissie al weten dat het middel verboden wordt, als de 28 lidstaten niet tot een oplossing komen in het Scopaff in Brussel. Als het zover komt, wordt het verbod effectief op 1 januari 2017.

Ondertussen hebben de belangrijkste producenten al voorbereidingen getroffen om de Europese Commissie eventueel voor de rechter te slepen.

Laatste reacties

  • Peltjes

    Europese Commissie voor de rechter? Waarom pakken ze de millieu organisaties niet aan met hun halve waarheden.

  • henk 60

    Dat vraag ik me zelf ook af. Iemand roept zo maar wat zonder kennis van zaken en heel de politiek loopt er achteraan. Het wordt tijd dat er iemand met de vuist op tafel slaat en zeg zo doen we het.

  • pinkeltje

    Wat de uitkomst van het onderzoek ook is, er wordt net zo lang gemauwd tot het toch wordt verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.