Home

Nieuws

Kamp wil bundeling projecten snel internet

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ondersteunt een nationale koepelregeling voor de realisering van snel internet in het buitengebied. Via zo'n nationale koepelregeling kunnen lagere overheden gezamenlijk toestemming van de Europese Commissie.

Er zijn in Nederland verschillende initiatieven, zowel vanuit het bedrijfsleven als vanuit bewonerscollectieven, om snel internet op het platteland te realiseren.

Dat gaat soms om bekabelde netwerken, soms om draadloze netwerken via het 4G-netwerk voor mobiele telefonie en soms om bekabelde netwerken gecombineerd met een lokaal draadloos netwerk (wireles local loop). Specifiek voor dataverkeer via het 4G-netwerk heeft de minister een aparte serie telefoonnummers vrijgegeven voor de aanbieders.

Europees geld beschikbaar

In een brief aan de Tweede Kamer somt de minister initiatieven op in praktisch alle provincies om met name in onrendabele gebieden snel internet van de grond te krijgen. Provincies broeden op mogelijkheden om initiatieven daarvoor te ondersteunen.

De Europese Commissie heeft geld voor financiering voor strategische investeringen, waarvoor ook breedbandprojecten in aanmerking komen. Provincies kijken of ze gezamenlijk tot een aanvraag kunnen komen, omdat de Europese Investeringsbank de voorkeur geeft aan projecten met een grote financiële omvang.

Of registreer je om te kunnen reageren.