Home

Nieuws 4 reacties

Kamp: marktmacht niet altijd nadelig

Marktmacht hoeft niet direct het concurrentieproces te schaden. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in reactie op een motie van de SP om iets te doen aan de marktpositie van boeren.

"Inkoopmacht kan er bijvoorbeeld ook toe leiden dat consumenten profiteren van kortingen die bedongen zijn door een scherpe onderhandeling", aldus Kamp.

Toezicht ACM

Europese mededingingsregels moeten ervoor zorgen dat marktpartijen geen misbruik maken van een economische machtspositie en dat ze eventueel bedongen voordeel doorberekenen aan de consument. "De ACM houdt hier toezicht op en neemt signalen over misbruik van economische machtsposities serieus. Dit geldt ook als het gaat over inkoopmacht", aldus Kamp.

Cees Veerman

De minister wil geen verdere stappen ondernemen om de marktpositie van de boer te verbeteren. Op dit moment werkt oud-minister Cees Veerman in een Europese Taskforce om de positie van de agrariërs in de keten te verbeteren.

Eerder heeft een werkgroep zich gebogen over oneerlijke handelspraktijken tegenover primaire producenten. Dit heeft niet geleid tot formele klachten van leveranciers. De pilot heeft er wel toe geleid dat bedrijven zich bewuster zijn geworden van wat als oneerlijke handelspraktijken worden aangemerkt.

Laatste reacties

 • John*

  primaire sector moet ook maar eens orderboek gaan hanteren. eerste verkopen daarna produceren dan werken we niet meer onder de kostprijs..

 • Farmer4life2

  Alles voor de consument.....
  Als supermarkten structureel verlies lijden door te weinig marge is hij zo weg.

  Ik Verbaas mij er altijd over dat een Jumbo, RFC altijd zeggen over weinig marge/winst. Maar het personeel en alle andere kosten zijn daarmee wel betaald.

  Dat kun je over een boer niet zeggen. Die moet toch ook structueel 25€ per uur verdienen voor elk gewerkt uur? Minimaal!

 • John*

  balans tussen concurrentie en vertrouwen is zoek.. aan de ene kant willen ze dat er banen geschept worden en aan de andere kant moet er voor onder de kostprijs geleverd worden... aan de overheid de taak om hier meer de focus op te gaan leggen.

 • @123

  Betalingscondities van de inkooporganisaties van de supers is meestal gewoon 3 maand na levering ,dit is ook een stukje marge die de producent eigenlijk toekomt en niet de supers.

Of registreer je om te kunnen reageren.