Home

Nieuws 1 reactie

Frankrijk wil Chinese landkoper buiten houden

De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll wil desnoods de wetgeving strakker aantrekken om te voorkomen dat agrarische grond in handen valt van Chinezen.

De minister reageert daarmee op de aankoop van 1.700 hectare in het midden van het land door een groep Chinese zakenlieden. Die wil er graan op (blijven) verbouwen om dat vervolgens naar China te verschepen. De verkoop heeft plaatsgevonden in 2013, 2014 en 2015, net voordat per 1 januari een nieuwe wet op de toekomst van de landbouw van kracht werd. Die wet geeft de Safer, de nationale organisatie die de aan- en verkoop van landbouwgronden beheert en controleert, nog meer bevoegdheden. Safer moet er in de praktijk vooral voor zorgen dat landbouwgrond in Franse handen blijft.

Instelling werkgroep

Le Foll: "Ik heb het dossier rond de Chinese transactie diepgaand bestudeerd. Omdat het voor 1 januari is gebeurd, konden de partijen 1.700 hectare opkopen zonder dat iemand dat in de gaten had." De minister wil dat dit soort transacties onder het nieuwe stelsel niet meer ongemerkt kan plaatsvinden. Om de zaken toch in de gaten te houden, is een werkgroep ingesteld 'die gaat bekijken of we ver genoeg zijn gegaan'. "Is dat niet het geval, dan gaan we de wetgeving verder verstrakken", verzekert de bewindsman.

Eén reactie

  • farmerbn

    Met een goede advocaat moet het mogelijk zijn om die SAFER weg te werken. Grondverkopers kunnen niet hun koper uitzoeken en ook de prijs mag niet afwijken van het gemiddelde. Bij een verwachting dat er meer gegadigden zijn voor de te koop staande grond ,zal de SAFER de grond opeisen en doorverkopen aan diegene die volgens haar het meest baat heeft bij die aankoop. Jonge boeren eerst en daarna de kleinere enz. Grote boeren maken geen kans om te vergroten tenzij ze een goede truuk verzinnen (zoals de chinezen).

Of registreer je om te kunnen reageren.