Home

Nieuws 1 reactie

Eventueel verbod colistine Europees geregeld

Wanneer er een verbod komt op het gebruik van het antibioticum colistine, zal dit Europees geregeld worden. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De European Medicines Agency (EMA) maakt een nieuwe inventarisatie over het risico van het gebruik van colistine in de veehouderij en komt daarbij mogelijk met strengere regels. Aanscherping van de wettelijke gebruikseisen of wettelijke uitfasering is voorbehouden aan de EU. Dit heeft tot voordeel dat het effect veel groter kan zijn aangezien het de hele EU betreft. Het advies komt halverwege dit jaar.

Preventief gebruik colistine al verboden

Preventief gebruik van colistine is in de veehouderij al verboden en de regels voor gebruik bij zieke dieren zijn in 2015 al aangescherpt in verband met het voorkomen van een nieuw type colistine-resistentie dat overdraagbaar is van dier op mens.

Ook zijn de Europese toelatingseisen voor colistineproducten aangescherpt doordat de dosering, de indicatie, de behandelduur en de doeldieren geüniformeerd zijn. "De internationale experts waren van oordeel dat colistine in de veehouderij op dit moment niet volledig gemist kan worden", aldus Schippers.

Nieuwe colistine-resistentie komt weinig voor in Nederland

De nieuwe vorm van resistentie komt in Nederland zeer beperkt voor, aldus Schippers. De nieuwe colistine-resistentie is gevonden in enkele monsters van bacteriën uit pluimvee- en varkensvlees en in mestmonsters die tussen 2010 en 2013 zijn genomen bij vleeskuikens en vleeskalveren. In recente monsters is de resistentie niet aangetroffen. Dit heeft mogelijk verband met de afname van colistinegebruik in de veehouderij. Colistine behoort tot de groep polymyxines en word onder andere gebruikt bij de behandeling van darminfecties bij speenbiggen.

Verkoop colistine al met 67% gedaald

De verkoop van colistine voor de veehouderij is de afgelopen jaren met zo'n 67% gedaald van 5.000 kilo in 2011 naar circa 1.600 kilo in 2014. Deze reductie is op vrijwillige basis door de diersectoren gerealiseerd, aldus Schippers.

Bij mensen is de resistentie in Nederland gevonden bij mensen die terugkwamen uit Azië, Tunesië of Zuid-Amerika. "Het risico voor de volksgezondheid is op dit moment beperkt", aldus Schippers.

Eén reactie

  • fietskip

    als colistine in de veehouderij verboden word, word dan ook het reizen naar naar die landen verboden? En de import uit die landen? Even zomaar een paar vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.