Home

Nieuws 17 reacties

Emté: ‘Wakker Dier moet eerst maar eens leren tellen’

"Wakker Dier moet eerst maar eens leren tellen", zegt Wilco Jansen, hoofd communicatie van supermarktketen Emté, als reactie op de radiocampagne van Wakker Dier tegen Emté.

Wakker Dier zegt dat Emté in de eerste vier maanden van 2016 379 keer reclame maakte voor vleesaanbiedingen. En dat het 9 van de 10 keer gaat om kiloknallers (vlees zonder Beter Leven of biologisch keurmerk). "Onzin", reageert Jansen: "We hebben onze administratie erop nagekeken en we hebben in de eerste vier maanden van dit jaar 179 keer reclame voor vlees gemaakt. Hiervan waren 84 aanbiedingen (48%) voor duurzaam vlees. Wakker Dier kan gewoon niet tellen."

Beter Leven-keurmerk

Zijn grootste ergernis is dat Wakker Dier alleen Beter Leven erkent als keurmerk voor dierenwelzijn. "Het rundvlees dat wij verkopen is afkomstig van runderen die zijn ingezet voor het beheer van de natuur in Nederland. Die dieren lopen buiten in natuurgebieden", legt Jansen uit. Daarmee scoren we beter dan drie sterren Beter Leven. "Die krijgen we echter niet omdat we niet kunnen aantonen wat de dieren eten". Ook voor varkensvlees kloppen de beweringen van Wakker Dier niet, volgens Jansen. "Vanaf 1 januari bestaat 90% van ons varkensvlees uit één ster Beter Leven vlees. We betalen vanaf 1 januari al de fee aan de Dierenbescherming maar mogen het label pas vanaf week 13 voeren omdat het certificaat niet eerder is toegekend. Wakker Dier weet dit, maar zet ons toch zo neer", zegt Jansen. Het pluimveevlees dat Emté verkoopt valt onder 'Betere Kip', het keurmerk van Emté. "Daar is wel degelijk meer aandacht voor dierenwelzijn. Zo hebben ze 50% meer ruimte dan regulier, daglicht, natuurlijke ventilatie en rijker afleidingsmateriaal", vat hij samen. "Al met al vind ik de opstelling van Wakker Dier kinderachtig. Het is voor ons geen aanleiding iets te veranderen", besluit hij.

Gecompliceerd proces van verbetering

In een schriftelijke reactie laat Emté weten dat Wakker Dier de afgelopen jaren haar rol gespeeld heeft in de verbetering van het dierenwelzijn in Nederland. Met de huidige onzorgvuldige werkwijze verliest zij geloofwaardigheid en daarmee neemt haar invloed in de duurzaamheidsdiscussie af. En dat is jammer, want in het gecompliceerde proces van continue verbeteren zijn alle ketenpartners, overheden, consumenten en ngo's hard nodig. In de Tweede Kamer zijn op 26 april jl. door de leden Lodders en Remco Bosma (beiden VVD) vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Economische Zaken m.b.t. de werkwijze van Wakker Dier in de kiloknallerdiscussie. Inmiddels heeft Staatssecretaris van Dam geantwoord helaas niet binnen de gebruikelijke termijn te kunnen antwoorden, vanwege de benodigde afstemming.

Laatste reacties

 • j.v.manen1

  wakker dier verliest zijn bestaansrecht!

 • HJ O R

  Het is te hopen Jeroen!

 • alco1

  Niksnutten kunnen schreeuwen wat ze willen, zonder dat het consequenties heeft.
  Verantwoordelijken kunnen zich geen enkele fout veroorloven.

 • WJHDKremer

  Kan WD niet aangeklaagd worden wegens smaad?

 • cor vroege

  Met zulke lui moet je niet mee in discussie gaan het zijn allemaal staats gekken verstand is nul.

 • polsbroek

  Wel een leuk inkomen

 • douweh

  Allemaal idioten, die het niet zo nauw nemen met de waarheid, en tot doel hebben om de intensieve veehouderij te laten verdwijnen.

 • vandenbrandcv1

  Emtee kan ze wel een proces aandoen voor onrechtmatige daad en kan naar de reclame code commissie waar Wakker Dier al eerder bakzeil haalde

 • John*

  varkens in nood is al te ver gegaan met de foto van de vrouw in de kraambox, iedereen haalt nu de neus op voor die club.. in het kielzog nemen ze wakker dier en kornuiten mee..

 • denBoer87

  Ik waag het te betwijfelen John, WD en VIN werken op emotie waar ook dit artikel weer heel suf met procentjes komt aanzetten.
  Emotie is ok, onderbuikgevoelens zijn dat niet.
  Ik vind het zo zorgwekkend dat alle reacties van ik neem aan agrariërs zo verdomde kort en weinig inhoudelijk/onderhoudend zijn.
  Ik vind trouwens het idee van een 'langzame' omschakeling naar meer dierenwelzijn belachelijk. De enige reden dat het niet vlot kan is dat de keten, m.n. de kredietverstrekkende kant veel te terughoudend is in het loslaten van het achterlijke idee van het produceren voor een wereldmarkt.

 • veldzicht

  Lekker laten kletsen dat wakker dier ,als de mensen 100 x over de radio hebben gehoord koop geen kilo knallervlees dan geloven ze het wel en zeggen hou nou maar eens ,n keertje op.
  en kopen nog net zoveel vlees.

 • H.M. Hubers

  Beste Andreas, wat is er mis met produceren voor de wereldmarkt? Daar is de Nederlandse economie toch geheel op gebaseerd! De olieraffinage in Pernis, PHILIPS en weet ik hoeveel andere bedrijven waar Nederland trots op is, produceren voor de wereldmarkt. Waarom ben je niet trots op de pluimveehouderij, die tijdens de recessie een belangrijke bijdrage leverde aan de handelsbalans van Nederland.

 • H.M. Hubers

  Ik vind het een goed artikel over Emté, maar ik zou het liever lezen in de Volkskrant, NRC, of AD dan in de boerderijkrant.

 • missis

  duidelijk geval van naar je toe rekenen of van je af rekenen........

 • WGeverink

  Natuurlijk zou wakker dier wel aangeklaagd kunnen worden wegens smaad @kremer. Ik zie het echter niet snel gebeuren omdat ze door lto gezien worden als een "betrouwbare partner"

 • coen

  waarom moet de Emte een fee betalen aan wakker dier?
  Dus hoe harder ze schreeuwen hoe meer supermarkten een fee moeten betalen, hoe mee geld om meer invloed te kopen en nog harder te schreeuwen

 • alco1

  De hele handel moet eens weten dat het met alle dieren goed gesteld is.
  Als de boer niet goed voor zijn dieren is, zijn zij ook niet goed voor de boer.
  Kortom. Dan verdwijnt deze boer vanzelf van het toneel.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.