Home

Nieuws

EU wil deal sluiten met Japan: auto's voor agri

De EU biedt Japan meer markttoegang voor auto's als de Japanners bereid zijn de markt te openen voor landbouwproducten. Dat bleek tijdens een topbijeenkomst in Brussel, waar de Japanse premier Shinzo Abe sprak met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad.

Juncker zei na afloop van het beraad er vertrouwen in te hebben dat de EU en Japan voor het einde van het jaar een vrijhandelsdeal kunnen sluiten. Volgens Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw biedt een handelsdeal vooral voor de agri- en foodsector in de EU grote kansen. Specifiek worden kaas, wijn en varkensvlees genoemd.

Japan één van de grootste voedselimporteurs

Een deal is voor de EU belangrijk. Japan heeft na de EU, VS en China de grootste economie wereldwijd. Japan is al één van de grootste voedselimporteurs wereldwijd, omdat het maar in 40 procent van haar voedselbehoefte zelf kan voldoen. Het land beschermt zijn boeren met soms torenhoge importtarieven en, volgens critici, onredelijke sanitaire en fytosanitaire importeisen.

Japan is onderdeel van een blok van 12 landen rond de Stille Oceaan, waaronder Australië en de VS, die samen een vrijhandelsverdrag afsluiten. Deze deal kan Europese exporteurs van voeding op achterstand zetten.

'EU-standaarden lager dan Japanse'

Japan wil vooralsnog niet de markttoegang bieden die de EU eist op landbouwgebied, onder meer omdat Europese standaarden veel lager dan de Japanse zouden zijn. De Japanners vinden de Europese voorstellen voor meer markttoegang voor auto's ontoereikend. De Commissie zou op de handrem opereren vanwege vooral Franse en Italiaanse zorgen.

De onderhandelingen zijn in april 2013 begonnen. Aanvankelijk was het plan voor het einde van 2015 onderhandelingen af te ronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.