Home

Nieuws 16 reacties

Dijksma: geen vleestaks, wel verleiden tot minder vleesconsumptie

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu wil mensen tot minder vleesconsumptie verleiden, door onder andere de ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen te stimuleren en te werken aan bewustwording van de effecten van vleesconsumptie. De invoering van een vleestaks ziet Dijksma niet zitten.

Dat zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over de uitkomsten van het klimaatakkoord. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren pleit voor het invoeren van belasting op het vlees, om zo de milieu- en klimaatschade te laten betalen door in dit geval de consument.

'Veel routes te bewandelen'

Dijksma zegt dat het niet zo eenvoudig is om bijvoorbeeld met de introductie van een vleestaks meteen je doel te bereiken. "Er moet inderdaad veel gebeuren. We moeten de weg van de verleiding van de consument zeker vinden. Dat betekent dat we innovatie steunen en dat we moeten werken aan bewustwording. Er zijn dus heel veel routes die we moeten en willen bewandelen. Dat is echter iets anders dan nu een vleestaks introduceren", aldus Dijksma.

Ook een voorstel om meer in te zetten op biologische landbouw ziet Dijksma niet zitten. Ze ziet de biologische sector als voorbeeldsector om ook de gangbare sector te verduurzamen. "Maar onze tuinbouwsector staat wat betreft innovatie, zeker op dit terrein, op nummer één. We zijn daar ontzettend goed in. Ik zou het jammer vinden als we dat gaan tegenwerken", vindt Dijksma.

'Veengebieden verder vernatten'

SP-Kamerlid Eric Smaling stelt voor de veengebieden verder te vernatten, om hiermee de CO2-uitstoot te verlagen. Dijksma zegt dat dit onderdeel is van natuurbeleid. Maar ze zegt ook dat grootschalige uitrol hiervan niet zo eenvoudig is, omdat er vanuit de bevolking vaak veel bezwaar is, of dat er praktische bezwaren zijn om dit te doen.

Laatste reacties

 • ........

  Juist,alleen vlees voor de elite....

 • Tinus1

  Tjonge jonge, tijd dat ze in den Haag leren tellen, relatieveren en gewoon NBV te gebruiken . Die paar hectare veen zet echt geen zoden aan de dijk, zeker niet op wereldschaal. En de pvdd en de sp moeten hun ware agenda laten zien: alle veehouderij Nederland uit en het liefst heel de landbouw! Zeg dat toch gewoon ipv dat gedraai!
  Vlees van de slager is gewoon gezond en niks mis mee, en als je telt hoeveel reststoffen er omgezet worden in goed voedsel dan is nog maar de vraag of de aarde op de Nederlandse manier van intensief en zuiver werken in (grote) kringlopen er slechter van wordt, misschien zelf beter.
  Voorbeeld: de vierdaagse organisatie pronkt er mee dat ze duurzaam bezig zijn met opvangen en verwerken van menselijk urine en faeces, en dit hergebruiken in de tuinbouw.........dat doen wij al eeuwen, en nu willen we het ook ver -en bewerken en dan schreeuwt men moord en brand. Hoe moet je dit met nuchter boeren verstand nog begrijpen

 • agri2

  Om vleestaks vragen terwijl de man van Marianne Thieme vegetarisch eten aan de man brengt, volgens mij dat belangenverstrengeling.

 • John*

  volgens mij zijn de varkens hard nodig om de reststromen te verwerken die ontstaan bij een vegetarisch dieet. daarnaast zijn de aardappels, mais, tarwe, soja gegroeid van: juist varkensmest! maargoed gezond verstand zal pas weer komen als er echt honger is..

 • DJ-D

  Al 35 jaar is 3% van de Nederlandse bevolking vegetarisch. Meer mensen willen er blijkbaar niet aan. Pvdd stop nou gewoon met jezelf voor de gek houden en probeer echt de wereld te verbeteren zonder haat te zaaien onder mensen.

 • alco1

  De mens heeft eiwitten nodig.
  Dat dieren dat maken uit resttromen is alleen maar winst voor het milieu.
  Vaak wordt gezegd dat het via het dier milieu belastend is, omdat men alleen de uitstoot van CO2 e.d kent.
  Maar hun voeding is juist weer CO2 vastleggend.
  Ook de reststromen ( de mest ) komt weerop het land.
  Pure kringloop dus.
  Is er nou niemand van onze belangenbehartiger. het LTO die dat nou eens een keer uitlegd.

 • a.t.herwijnen

  Gisterenavond een goed en eerlijk programma gezien over vlees verlangen
  Hier werd duidelijk dat de consument niets met de productie van vlees te maken wil hebben. Waarom wordt dan elke keer weer verteld dat de consument het anders wil. Laten we reëel blijven en een eerlijk stuk vlees produceren. Het goedkope vlees wat dadelijk uit het buitenland komt via de TTIP maar flink belasten

 • missis

  Vlees is altijd nog een zeer belangrijke eiwitbron voor de mens. En ja leg maar een hoge tax op buitenlands vlees, dat bovendien niet aan de strenge regels van Nederland hoeft te voldoen.........

 • wienbemelmans

  ik wordt onderhand kotsmisselijk van dat gezeur van de PVDD
  WD en konzorte . hier wordt alles duurzaam geproduseerd in
  ons land want achter elke deur in de stal staat weer zo,n
  controleur, hij heeft wel nergens verstand van maar hij is
  aangesteld door onze overheid en betaald door de boeren
  maar ze blijven zeuren dit om hun dikke salaris veilig te
  stellen,maar het is gewoon een welvaart probleem het lost
  zich op als ze weer honger krijgen ik hoop het noch mee te
  maken.

 • evanderpasch1

  dijksma heeft niet veel geleerd in korte tijd als secretaris van landbouw {en gelukkig is ze weg zie deze uitspraak} maar kan lto geen goed onderzoek doen en tegendeel bewijzen zodat de landbouwsector komende jaren goed verhaal heeft
  Veel grond is alleen geschikt voor gras en daar kan vee alleen iets mee, in voer zit veel afval zo word soya geteeld voor de olie en niet voor de schroot Insekten groeien ook niet van de lucht zie sprinkhanen plagen in afrika

 • WGeverink

  Lto vindt wakker dier een betrouwbare partner en voor de rest zijn ze ook niet al te nozel gebleken... Ze hebben niet eens door dat ze telkens bij de neus genomen worden en zijn daarom bij de overheid hardstikke populair aan de onderhandeltafel.

 • veldzicht

  Is het nu zo moeilijk dat LTO en/ of de vleessector ,n grote pagina grote advertentie zet in de landelijke dagbladen en uitleggen hoe het precies zit met vlees in verband met milieu ,reststromen en dergelijk,als tegenhanger van al de leugens over vlees (en tegenwoordig zuivel) die te pas en te onpas overal maar worden rond geslingerd.

 • DJ-D

  Nee maar LTO NZO en ook campina willen graag zogenaamde problemen houden.
  Anders kunnen ze daar niet op inspelen en hebben ze geen werk meer. De hele "agribusiness" net als de anti's leven van zogenaamde problemen.

 • alco1

  Ik zou het wel op een duidelijke manier voor het LTO willen uitschrijven, hoe het werkelijk zit met de eiwit stromen.
  En dan plaatsen in alle landelijke bladen.

 • fietskip

  @ alco1, goed idee. Doen zou ik zeggen. Op facebook zetten en de pagina hier delen(kunt ook een nieuwe site maken). Iedereen de pagina op de eigen pagina delen en zo heel veel vrienden op de hoogte stellen. Leuk om te beginnen.

 • DJ-D

  @ alco1 als iemand het goed kan formuleren dan ben jij dat wel. Veel succes.
  Heb alleen nog geen reactie hier gezien van LTO. Zouden ze er geen belang bij hebben?


Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.