Home

Nieuws 2 reacties

CDA wil opheldering bij proef mineralenconcentraat

Meermaals zei EZ dat de Pilot Mineralenconcentraat zou uitbreiden, nu blijkt dat het aantal deelnemende bedrijven beperkt blijft tot 10. Het CDA in de Tweede Kamer stelt daarover vragen.

Het CDA in de Tweede Kamer is verrast door de melding van staatssecretaris Martijn van Dam dat de Pilot Mineralenconcentraat beperkt blijft tot tien bedrijven. De staatssecretaris van Economische Zaken maakte daarvan melding in een brief van 9 maart aan de Tweede Kamer.

Meerdere brieven van EZ repten van uitbreiding

Het CDA haalt verschillende brieven van Van Dam en zijn voorganger Sharon Dijksma aan, waarin de werd aangekondigd dat de proef zou worden uitgebreid, of dat daarvoor in elk geval toestemming van de Europese Commissie was gevraagd. In 2014 meldde de toenmalig staatssecretaris in overleg te zijn met de Europese Commissie. In februari 2015 meldde Dijksma dat het haar bedoeling was de pilot te vergroten. In september 2015 schreef Dijksma dat de Europese Commissie was verzocht op korte termijn uitbreiding van de pilot toe te staan. Zij zou de Kamer daarover later informeren.

Maar nu blijkt dat het bij 10 bedrijven blijft

Op 9 maart van dit jaar liet Van Dam in antwoord op schriftelijke vragen weten dat het blijft bij de huidige tien bedrijven. Kamerlid Jaco Geurts wil nu van Van Dam weten waarom de ambitie op de proef uit te breiden opeens is opgegeven. "Waarom heeft de eerdere inzet en het verzoek aan de Europese Commissie niet tot resultaat gehad dat de pilot is uitgebreid? (...) Welk verzoek is eigenlijk gedaan aan de Europese Commissie, en wat was de reactie van de Europese Commissie daarop?" De vragen zijn gesteld in schriftelijk overleg naar aanleiding van de raad van Europese landbouwministers, volgende week.

Laatste reacties

  • info519

    er zijn 2 grote machtige lobbygroepen actief tegen mineralenconcentraat: nl de kunstmestindustrie en ....jawel de linkse dieren/milieuactivisten/linkse politiek....die zijn banger voor de oplossing van het probleem dan het probleem zelf....

  • mtseshuis

    Klopt als een bus @info519, men zit hier in NL helemaal niet te wachten op een oplossing voor het mest"probleem". Net als Geert Wilders zei: "minder, minder, minder" vee! Dat is de bedoeling en zeker niet minder kunstmest...

Of registreer je om te kunnen reageren.