Home

Nieuws

Amerikaanse agribusiness profiteert van TPP

Een vrijhandelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan kan de Amerikaanse agribusiness miljarden opleveren. Dat blijkt uit een studie van USITC, een agentschap van de Amerikaanse overheid.

Het verdrag, TPP genoemd, kan de komende 15 jaar de productiewaarde van de agrosector met $10 miljard omhoog stuwen.

De groei van de productiewaarde ligt daarmee een half procent boven het scenario waarbij geen handelsdeal wordt gesloten. Onder de 12 deelnemers aan TPP zijn naast de VS onder meer Canada, Mexico, Australië, Japan, Vietnam en Chili. Het verdrag is al uitonderhandeld en moet alleen nog worden geratificeerd door de deelnemende landen.

De Amerikaanse agribusiness kan door TPP de export de komende 15 jaar opvoeren met $7,2 miljard, oftewel 2,6 procent. De VS zullen ook meer importeren, maar zien hun handelsoverschot met de landen met $4,5 miljard verbeteren. Alleen de productie en export van tarwe, rijst en zeevruchten loopt door een deal wat schade op.

Zuivel heeft het meest te winnen

De zuivel heeft volgens de berekeningen het meest te winnen. De export kan door een deal met $1,8 miljard toenemen. De import groeit ook, maar blijft veel kleiner. De VS kunnen ook rekenen op een $2,4 miljard hogere productiewaarde voor verwerkte voeding. Ook de productiewaarde van rundvlees ($615 miljoen) en suiker en zoetstoffen ($518 miljoen) neemt duidelijk toe.

In de berekeningen is gerekend met lagere importtarieven en grotere quota zoals afgesproken binnen het verdrag. De marktvorsers schrijven dat de kans reëel is dat markten deels gesloten blijven door sanitaire en fytosanitaire beperkingen. De VS kan vooral rekenen op meer export naar Japan (na China en de VS de derde grootste economie wereldwijd) en Vietnam.

Amerikaanse ratificatie niet zeker

De Amerikaanse ratificatie van het verdrag is niet zeker. Zowel presidentskandidaat Hillary Clinton van de Democratische Partij als haar concurrent Donald Trump van de Republikeinse Partij zijn sceptisch over het verdrag, met name omdat het standaarden op het gebied van voedselveiligheid en arbeid onder druk zou zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.