Home

Nieuws 3 reacties

€23 miljoen extra voor NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krijgt de komende jaren €23,1 miljoen per jaar extra. Dat heeft het kabinet besloten in de voorjaarsnota. De NVWA kan anders niet rondkomen. Het jaarlijkse budget van de NVWA bedraagt daarmee tot 2021 tussen €310 en €324 miljoen.

De dienst zal een extra beroep doen op het bedrijfsleven (visserij) en het personeel. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vier jaar na de fusie blijkt de NVWA nog steeds niet efficiënt en uniform te werken, zoals de bedoeling was. De verschillende onderdelen (voorheen Algemene Inspectiedienst, Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees en de Keuringsdienst van Waren) hebben voor een deel de werkzaamheden nog niet op elkaar afgestemd.

Eerder uitgetrokken €30 miljoen blijkt niet genoeg

De staatssecretaris zegt dat de werknemers de komende jaren een nieuwe manier van werken moeten realiseren, waardoor de kans op fouten kleiner wordt en bovendien duidelijker wordt voor burgers en bedrijven hoe de NVWA werkt.

Voor het maken van de omslag is eerder al ruim €30 miljoen uitgetrokken. Dat blijkt echter bij lange na niet genoeg. Voor de jaren tot en met 2019 is een extra bedrag van €62,2 miljoen nodig, zo blijkt uit een rapport van advies- en accountantsbureau KPMG, dat in vertrouwen naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Inzetten op besparing van €8 miljoen

Van Dam zegt in te zetten op een besparing van €8 miljoen op kosten die de NVWA maakt door werknemers te betalen tijdens reistijd. Daarover moet nog wel met de bonden worden onderhandeld.

De staatssecretaris gaat ook met de stofkam door de opdracht die het ministerie geeft aan de NVWA. Zo zal de controle op de invoer van ongewenste invasieve exoten (planten en dieren die in Nederland niet voorkomen) worden beperkt tot exoten die een gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

In de brief aan de Tweede Kamer zegt Van Dam toe dat hij nog voor de zomer een overzicht zal geven over de verschillen tussen de keuringskosten in Nederland en de ons omringende landen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Adviesorganisaties zoals KPMG maken de overheid steeds gek om zaken anders te organiseren. Dat gaat steeds fout en de overheid vraagt dan extra advies om de problemen op te lossen. KPMG maakt plannen en stuurt een dikke rekening met de vermelding dat het in de toekomst nog wel tegen kan vallen. Advies is natuurlijk nooit klaar en de rekening dus ook niet. De overheid laat zich steeds beetnemen en dat snap ik niet. Als het privé-geld zou zijn van politici zouden ze er zuiniger mee omgaan. KPMG houdt wel van zo'n dynamisch denkniveau.

 • Gullef

  Kpmg heeft het geld ook nog wel nodig als die claim van Wehl doorgaat, maar de NVWA zal altijd verlies blijven draaien omdat er zoals bij alle overheids instanties te veel mensen van mee eten

 • alco1

  Bedrijven die tekorten hebben moeten verlies lijdende afdelingen sluiten.
  Bij de NVWA komen er steeds meer onzinnige te controleren regeltjes bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.