Home

Nieuws 2 reacties

Vion schrijft weer zwarte cijfers

Vion Food heeft in 2015 €22 miljoen winst geboekt. De winst komt voor een groot deel op het conto van lagere herstructureringskosten en financiële lasten.

Het vleesconcern lijkt opnieuw netto niets te hebben verdiend met varkensvlees. De rundvleesdivisie en het bedrijf dat vleeswaren levert voor onder meer hamburgerketens waren wel winstgevend.

Vion rapporteert geen cijfers per divisie. Topman Francis Kint zegt wel dat met varkensvlees een lager resultaat is geboekt dan in 2014. Toen was de varkensdivisie verlieslatend. Vion verkocht vorig jaar een bijna even groot volume vlees als het jaar ervoor. De omzet daalde door lagere vleesprijzen van wel €5 miljard naar €4,6 miljard. Vion verwacht niet dat de prijzen vóór de tweede helft van 2016 aantrekken.

Geen dividend voor ZLTO

Vion keert over 2016 geen dividend uit aan zijn aandeelhouder, de investeringsmaatschappij van boerenorganisatie ZLTO. Er is ook nog geen uitzicht op dividend. De Raad van Commissarissen is volgens Kint voorlopig helemaal gericht op het structureel versterken van het bedrijf. Belangrijke onderdelen van deze operatie zijn de ontwikkeling van concepten en het uitbouwen van exportposities in Azië.

Het fundament van Vion lijkt broos, maar volgens Kint kan Vion een jaar met fors hogere varkensprijzen wel overleven. Ruim een jaar geleden meldden bronnen dichtbij het bedrijf dat is nagedacht over de verkoop van het vleeswarenbedrijf, het aantrekken van kapitaal van particulieren en splitsing van het bedrijf. Volgens Kint is de huidige financiële positie heel sterk en liggen deze scenario's niet op tafel.

Vion-topman Francis Kint: "In 2014 en 2015 is het aantal productielocaties van 35 teruggebracht naar 25, zonder dat dit ten koste is gegaan van het volume."</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Vion-topman Francis Kint: "In 2014 en 2015 is het aantal productielocaties van 35 teruggebracht naar 25, zonder dat dit ten koste is gegaan van het volume."

Foto: Koos Groenewold

Investeren en saneren

De in september vorig jaar aangetreden Kint zegt dat Vion zichzelf structureel heeft versterkt door te investeren en saneren. "We hebben geïnvesteerd in de verbetering van onze productie-infrastructuur. In 2014 en 2015 is het aantal productielocaties van 35 teruggebracht naar 25, zonder dat dit ten koste is gegaan van het volume."

Tegelijk heeft Vion nog altijd veel meer locaties nodig dan concurrenten Danish Crown en Tönnies, en sluit Kint eventuele verdere sanering niet uit. "Maar nu is dat niet aan de orde." Hij zegt wel dat Vion dit jaar weer tientallen miljoenen zal investeren in modernisering en uitbreiding van slachterijen.

Laatste reacties

  • chila

    Wij overleven nog een jaar met lage varkensprijzen niet !!!
    We hebben niet zoveel geld van zlto gekregen .

  • agratax.1

    Zouden de varkensboeren het voorbeeld van VION kunnen volgen en net zo snel Winstgevend zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.