Home

Nieuws

Van Dam: verplaatsen nertsenbedrijf mag ondanks wet verbod pelsdierhouderij

Nertsenhouders mogen hun bedrijf, ondanks het verbod op de pelsdierhouderij, wel verplaatsen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

In antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya zegt Van Dam dat een nertsenbedrijf mag verplaatsen in verband met milieumaatregelen, ondanks de huidige maatregel dat bedrijven niet mogen uitbreiden.

Aanleiding voor de vragen is de verplaatsing van een nertsenhouderij met 14.500 dieren in Bergeijk naar een locatie waar eerder een pluimveebedrijf zat. De gemeente Bergeijk heeft een vergunning verleend in het kader van bedrijfsverplaatsing in verband met de Natuurbeschermingswet. Het bedrijf mag op de nieuwe locatie niet meer nertsen gaan houden dan op de oude locatie.

Het verlenen van milieu- en omgevingsvergunningen gebeurt op basis van toetsing op milieu- en bouwaspecten en deze staan los van de wet verbod pelsdierhouderij, schrijft Van Dam. In 2024 wordt het houden van nertsen helemaal verboden in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.