Home

Nieuws 1 reactie

Van Dam herkent kritiek NAJK op steunmaatregel jonge boeren niet

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is het niet eens met NAJK die vindt dat de steunmaatregel voor jonge landbouwers niet goed werkt.

"De constatering dat het voor jonge boeren, die een bedrijf hebben overgenomen, lastiger is om van de regeling gebruik te maken deel ik niet. De regeling staat immers open voor alle jonge landbouwers die niet ouder zijn dan 41 jaar", aldus Van Dam. Ook de kritiek van NAJK dat de regeling zijn doel voorbij schiet, omdat deze is bedoeld ter ondersteuning van jonge boeren die het bedrijf hebben overgenomen, deelt Van Dam niet. "De samenstelling van de investeringslijst is zodanig dat jonge landbouwers uit alle sectoren hiervan gebruik kunnen maken voor duurzame investeringen in hun bedrijf", vindt hij.

NAJK ontevreden

NAJK is niet tevreden met de huidige regeling. De organisatie had samen met provincies en ministerie een methode ontwikkeld, waarbij steun kon worden verleend op basis van het aandeel eigen vermogen. Daardoor zou de regeling vooral voor jonge ondernemers na bedrijfsovername interessant zijn. Bij de uitwerking is er echter een extra mogelijkheid toegevoegd, waardoor de regeling ook interessant is voor jonge boeren in maatschap met een oudere vennoot.

Voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma zegde de Kamer eerder toe dat het beleid zoveel mogelijk zou zijn gericht op jonge landbouwers na bedrijfsovername. De extra directe inkomenssteun (eerste pijler GLB) geldt volgens Europese regelgeving voor alle jonge boeren. Bij de jonge landbouwersregeling wilde het kabinet zich vooral richten op jonge ondernemers na overname.

SGP wil evaluatie met NAJK en provincies

CDA en SGP zijn niet tevreden met de opstelling van de staatssecretaris. SGP wil een evaluatie met NAJK en provincies over de eerste openstelling en indien nodig een aanpassing van het beleid.

De regeling is nog tot 15 april opengesteld. Inmiddels zijn er 79 aanvragen van jonge boeren binnen.

Eén reactie

  • koestal

    Het komt van Dam niet goed uit omdat hij dan weer met geld over de brug moet komen

Of registreer je om te kunnen reageren.