Home

Nieuws 7 reacties

Van Dam: geen geld naar tijdelijke oplossing crises veehouderij

Er moet geen geld worden uitgegeven aan crisismaatregelen die maar tijdelijk voor een oplossing zorgen. Dat vindt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

"Het is meer dan zonde als het geld wordt ingezet aan iets dat niet bijdraagt aan een structurele verbetering van de marktsituatie", vindt Van Dam. Als het alleen zorgt voor een tijdelijke verlichting, is het geld zo op en is de situatie niet veranderd. In de Tweede Kamer debatteerde hij over het maatregelenpakket dat de Europese Commissie voorstelt voor ondersteuning van boeren, nu de prijzen in de veehouderij laag zijn.

Geurts: Van Dam biedt varkenshouders geen perspectief

Jaco Geurts (CDA) is zeer kritisch op de inzet van Van Dam. Hij verwijt de staatssecretaris niets voor de Nederlandse varkens- en melkveehouders te doen en niet te weten wat hij wil. Geurts vindt het niet goed dat Van Dam zich vooral richt op het Nederlands voorzitterschap. Hij vindt dat de staatssecretaris zich meer moet inzetten voor het belang van de Nederlandse boeren.

Van Dam reageert dat het goed functioneren van de EU ook van groot belang is voor de veehouderij, met name voor de lange termijn. "U biedt de varkenshouders geen enkel perspectief", zegt Geurts. "De sector en de POV moet het zelf maar oplossen, terwijl de productschappen zijn verdwenen en het ministerie de AVV (algemeen verbindend verklaringen) ook nog niet heeft geregeld."

'Sector moet zelf zorgen voor goede marktsituatie'

"Het is aan de sector zelf om te zorgen voor een goede marktsituatie. De overheid ondersteunt daar bij. Ik snap dat het voor ondernemers lastig kan zijn dat we zeggen dat we de crisis niet kunnen oplossen, maar dat we de situatie wel willen verzachten zodat de sector zelf met een oplossing kan komen", zegt Van Dam. Hij is positief over de Commissie Rosenthal die werkt aan een toekomstvisie voor de varkenshouderij. "De rol die de Rabobank daarbij op zich neemt is uniek. Daar mag best met wat meer waardering over worden gesproken", vindt Van Dam.

Crisisreserves vooralsnog niet ingezet

De Europese landbouwministers praten volgende week over het voorstel van de Europese Commissie voor dertien steunmaatregelen, waaronder particuliere opslag van zuivel en varkensvlees, het verhogen van de bijdrage voor staatssteun, vrijwillige productiebeperking en verbetering van de afzet. De crisisreserves van het Europees landbouwbeleid worden vooralsnog niet ingezet. "Dat is het last resort-middel. In juni kijken we met de Raad welk effect de maatregelen hebben gehad om beweging in de markt te krijgen. Dan wordt ook gekeken of nog extra maatregelen en de inzet van de crisisreserve nodig is", legt Van Dam uit.

Op de vraag van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff welke maatregelen Van Dam zinvol, niet zinvol of contra-productief vindt werken, reageert de staatssecretaris dat alle kleine beetjes helpen en dat de effectiviteit van maatregelen per lidstaat verschilt.

Laatste reacties

 • landboer

  Produceren voor opslag, hoe dom kun je zijn!

 • veelust

  De 750 euro voor de koeien vroeg in de wei lijkt me dan ook niet echt een oplossing voor crisismaatregel en zeker geen bijdrage voor een structurele verandering

 • alco1

  @veelust. Het is een teken dat de bureaucratie regeert.

 • Nick1983

  Die 750 euro ga je zoiezo toch al nie krijgen. Dr word 50 euro afgehaald voor (verplichte) bijeenkomsten en een map met allerlei studie materiaal. En vervolgens is het een kwestie van wat er over blijft van het potje. Bij veel deelnemers schiet er maar een paar 100 per boer over.

  En die studie bijeenkomsten zijn begin volgend jaar pas en nadat je geweest ben, krijg je die paar 100 euro over gemaakt. Nou... wat een vette winst...

 • exvarkensboer1

  De varkenssector is allang failliet in NL, maar blijkbaar krijsen de varkens zo hard dat er niets meer tot die paar overgebleven varkensboeren doordringt.

 • saturna

  Minder produceren is de beste oplossing, vraag en aanbod bepalen de prijs.

 • de beul

  Rutte moet het maar eens oplosse met Poetin,dat is een van de oorzaken dat we met een overschot zitten.
  Het is heel erg wat er gebeurt is,voor de nabestaanden en slachtoffers,maar dat vliegtuig stijgt niet meer op.
  Dus Rutte,bel Poetin, en los het op!!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.