Home

Nieuws 10 reacties

VVD'er Helma Lodders hekelt verhoging NVWA-tarief

De tarievenverhoging van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al tot Kamervragen geleid nog voordat de hogere tarieven van kracht worden.

VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat de aanpassing van de tarieven vooruitloopt op het onderzoek van het ministerie om te zien of het takenpakket van de NVWA niet moet worden aangepast. Lodders vindt dat de rekening niet bij het bedrijfsleven mag worden neergelegd, nu de herijking van het takenpakket nog niet is afgerond.

Rekening aanvullende controles gaat naar veehouder

De NVWA maakte deze week bekend dat de kosten van aanvullende controles bij diergeneesmiddelen, dierenwelzijn en diergezondheid in rekening worden gebracht bij de veehouder. Dat is, zegt de NVWA, een gevolg van het rapport Maat Houden 2014 dat over de inspectiedienst is gemaakt.

Aanvullende controles zijn niet reguliere controles. Als bij gewone controles echter overtredingen worden geconstateerd die nader onderzoek vergen, komen de kosten daarvan voor rekening van het betrokken bedrijf. Dat geldt voor herinspecties of aanvullende controles die nodig zijn om te zien hoe groot de omvang van een overtreding is, of wat de oorzaak van een probleem is. Als bij nadere controle blijkt dat er geen sprake is van een overtreding, brengt de NVWA niets in rekening.
De NVWA doet aanvullende controles als bijvoorbeeld blijkt dat in een slachthuis is vastgesteld dat er te veel resten van diergeneesmiddelen in een dier zaten. Dat geldt ook als het voedselketenformulier niet strookt met wat in het slachthuis wordt aangetroffen. Op dat formulier moet bijvoorbeeld worden aangegeven welke medicatie bij dat dier is toegepast, ook als het gaat om middelen zonder wachttijd.

Lodders: eerst onderzoek naar goedkopere inspecties afwachten

VVD'er Lodders vindt dat de NVWA moet wachten met de aanpassing van de tarieven tot de herijking van het opdrachtenpakket klaar is. De Tweede Kamer heeft vorig jaar een motie van VVD/PvdA aangenomen om de inspectiekosten niet te verhogen, zolang er onderzoek loopt naar de mogelijkheden om toezicht en inspecties goedkoper te maken, bij voorbeeld door meer private inspecties toe te passen.
Lodders vraagt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, in dezelfde schriftelijke vragen naar de extra aandacht die de NVWA geeft aan controles in de pelsdierhouderij.  De sector zou stelselmatig worden gecontroleerd, terwijl er geen overtredingen worden geconstateerd. "Hoe passen deze herhaaldelijke controles binnen het uitgangspunt van risicogestuurd toezicht?", vraagt Lodders.

Laatste reacties

 • fietskip

  Starttarief 106,13 euro
  kwartiertarief inspectiewerkzaamheden 40,21 euro (160,84 euro per uur)
  administratiekosten 763,92 euro groter als 24 uur.
  Toe maar ik wist wel dat de overheid geld nodig had, maar om dat zo bij elkaar te krijgen!!

 • Barneveldsei

  Nu snap ik waarom de schepen doorvaren naar Antwerpen.
  De kontrole in Rotterdam door de nvwa is is de boosdoener.
  2 vrachtwagens laten rijden is goedkoper dan de nvwa Laten keuren.

 • Insp.

  Meer dan terecht dat de sector de kosten zelf mag betalen. Waarom zou de maatschappij hiervoor op moeten draaien?

 • melkveehouder .

  @meert1. Laat de staat beginnen met het verhalen van de beveiligingskosten van voetbalwedstrijden waarvan vooraf bekend is dat die tot ongeregeldheden kunnen leiden. Dan verdient de maatschappij tientallen miljoenen per jaar. Staat in geen verhouding tot de kosten van de NVWA.

 • Insp.

  @melkveehouder. Ook helemaal mee eens. Maar daar gaat dit artikel niet over!

 • melkveehouder .

  @meert1. Het doet er wat mij betreft niet toe waar dit artikel over gaat, maar over de strekking van de door jou gesteunde opvatting dat de "veroorzaker"betaalt. En dan vind ik jouw opvatting nogal kort door de bocht.

 • Kelholt

  De politie houdt je aan startkosten controle 50 euro buiten kantooruren 100 euro

 • toin

  ik denk ook dat het vooral interessant is om ons af te vragen waarom iemand zo duur kan zijn een normale werknemer €20

 • Insp.

  @melkveehouder; geldt ook voor Kelholt, ik raad jullie aan eerst het artikel nog eens te lezen. Hoezo kort door de bocht?
  Het gaat hier niet over eerste overtredingen.

 • fietskip

  @ meert1 mag ik dan de kosten ook doorberekenen?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.