Samenwerking Rabobank en crowdfundingplatforms AlgemeenNieuws

Samenwerking Rabobank en crowdfundingplatforms

Rabobank gaat samenwerken met crowdfundingsplatforms Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd . De coöperatieve bank wil in de toekomst minder zelf financieren, maar voor bedrijven wel “regisseur” voor financiering zijn.

De Rabobank en crowdfundingplatforms Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd hebben donderdag een kaderovereenkomst getekend. De bank denkt met de overeenkomst ondernemers met een behoefte aan geld naast bancair krediet ook beter te wijzen op de mogelijkheden van crowdfunding. Het past bij de strategie van de bank.

Wat is crowdfunding?

Bij crowdfunding vraagt een partij meestal op een website investeerders geld te stoppen in een project tegen een bepaald rendement. De gedachte is dat een groot aantal particuliere investeerders kapitaal voor een project bijeen brengt. Crowdfunding is nog een klein fenomeen. Via bankkrediet worden miljarden uitgezet, via crowdfunding vorig jaar €128 miljoen.

Voor ondernemers die voor financiering van hun plan geen of maar deels bancair krediet kunnen krijgen, kan crowdfunding een alternatief of aanvulling zijn, aldus de Rabobank. Het lijkt vreemd: een bank die actief de concurrentie in de benen helpt, maar het past bij de strategie van Rabobank. De bank wil minder zelf financieren met kredieten.

Crowdfunding in de land- en tuinbouw

Ook in de land- en tuinbouw. Volgens sectordirecteur Ruud Huirne van de bank is het risicoprofiel in de sector veranderd. Agrarische markten zijn opener en dus beweeglijker geworden. Banken in de EU moeten juist van toezichthouders meer buffers opbouwen. Ze proberen dus de meer risicovolle investeringen deels of geheel elders onder te brengen.

Heel vreemd is dat niet. In Europa zijn bankkredieten voor het financieren van bedrijven de norm maar elders niet. In de VS financieren bedrijven een veel groter deel, meer dan 80%, via de uitgifte van obligaties, en de rest via bankkrediet. In de EU is de situatie eerder andersom. De EU beweegt langzaam steeds meer naar de Amerikaanse situatie toe.

Het stelt banken voor een dilemma, want ze willen klanten niet voor het hoofd stoten en zo definitief verliezen. Rabobank benadrukt dan ook dat voor veel ondernemersplannen ouderwets bancair krediet beschikbaar blijft. De winkel zit niet dicht. Maar bij een aantal plannen passen andere financieringsvormen of een mix van bancair en alternatief geld – bijvoorbeeld crowdfunding.

Voordelen van crowdfunding

Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund, ziet een belangrijk voordeel van crowdfunding ten opzichte van andere alternatieve financieringsvormen: het is marketingtechnisch interessant. Wie geld voor een project vraagt, wint aan bekendheid.

Ook Maarten de Jong, algemeen directeur van Oneplanetcrowd, vindt dat crowdfunding en bankfinanciering elkaar versterken. “De kracht van crowdfunding is dat het naast financiering grote marketingwaarde oplevert onder meer doordat de ondernemer een groep betrokken ambassadeurs, de ‘crowd’, aan zich bindt. Dit versterkt de commerciële positie van een bedrijf, wat een belangrijk voordeel is voor het aantrekken van bankfinanciering.”

Beheer
WP Admin