Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:8 apr 2016

Rabobank ziet financieringsvolume dalen

De melkveehouderij heeft het afgelopen jaar opnieuw meer geleend, terwijl in de glastuinbouw juist fors meer wordt afgelost dan geleend. Dat blijkt uit cijfers van de Rabobank, goed voor een marktaandeel van 85%.

Rabobank heeft in totaal steeds minder geld in de agrarische sector in Nederland uitstaan. De bank had eind 2015 €29,7 miljard aan krediet uitstaan in het agrarisch MKB, bijna €350 miljoen minder dan een jaar eerder.

Volgens Ruud Huirne, directeur food & agri Nederland, is dat vooral een teken dat boeren en tuinders bewust schulden hebben verlaagd. Dat gold niet voor de melkveehouderij, dat in 2015 toch weer ruim €300 miljoen meer had geleend dan een jaar eerder.

Melkveehouderij leent sinds 2009 fors meer

Uit de cijfers dat de melkveehouderij sinds 2009 fors meer is gaan lenen. Het financieringsvolume steeg van €10,4 naar €12,5 miljard. Het meeste extra krediet werd in de 2 jaar voor de afschaffing van het melkquotum. Het spaarvolume daalde in dezelfde periode met ruim €500 miljoen. Rabobank verwacht dat het financieringsvolume niet sterk zal blijven groeien.

Grote verschillen tussen varkensbedrijven

In de varkenshouderij daalde het financieringsvolume 3,4% tot €2,3 miljard. Tegelijk steeg het spaarvolume van €393 miljoen naar €473 miljoen, het hoogste niveau in ten minste 7 jaar. "De verschillen tussen bedrijven zijn groot", aldus Huirne. "Helaas is er niet één type varkensbedrijf dat goed presteert. Het verschil zit vooral in ondernemerschap en soms een beetje geluk."

Glastuinbouw investeert minder

In de glastuinbouw nam het financieringsvolume met bijna €900 miljoen af. Het spaarvolume steeg €165 miljoen. Zowel in de glasgroenteteelt als de sierteelt daalde het financieringsvolume met zowat €1 miljoen. Een teken dat er minder wordt geïnvesteerd aldus Huirne. Zorgwekkend minder zelfs, want het buitenland zit niet stil en dreigt Nederland bij te halen of zelfs in te halen.

Akkerbouw op een na grootste kredietnemer

In de akkerbouw steeg het financieringsvolume verder naar 3,1 miljard, waarmee het de grootste kredietnemer in de landbouw is na de melkveehouderij. Onder de bedrijven zit veel grond en dus vermogen, waardoor de solvabiliteit nog uitstekend is. Dat geldt overigens ook voor een goed deel van de melkveehouderij, aldus Huirne, maar hier zijn wel meer onzekerheden, zoals het mestdossier.

Pluimveehouderij spaart meer

In de pluimveehouderij ten slotte is het financieringsvolume in 2015 zo goed als gelijk gebleven terwijl het spaarvolume duidelijk is geklommen.

Laatste reacties

 • kuiken007

  ruud,
  haal je oogkleppen weg in sommige gebieden is soms meer dan de helft naar een andere bank overgestapt
  of is de rabo daar misschien wel blij mee, kunnen ze de miljardairs in de oekraine financieren!!!!

 • Foxxy

  @ Jan Cees Bron (redactie) is laatste grafiek rabobank -agrarisch Of rabobank -totaal.?

  Zal wel slechts agrarisch zijn?

 • Jan Cees Bron

  Foxxy, yep, gaat over kredietverlening van de Rabobank aan het agrarisch MKB in Nederland.

 • cornelis 22

  De rabobank had in totaal 9,7 miljard uitstaan waarvan 12, 5 bij de melkveehouderij. Misschien een idee om wat minder alcolhol te nuttigen als je dit soort artikelen schrijft ??

 • Jan Cees Bron

  Cornelis, dank voor de oplettendheid! Geen zorgen: er was geen alcohol in het spel, het is gewoon een tikfout. Zie ook de taartdiagram onderaan. Ik laat het cijfer in de tekst aanpassen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.