Home

Nieuws 6 reacties

PvdA voorstander productiebeperking in strijd tegen crisis in veehouderij

PvdA vindt dat productiebeperking voor de korte termijn de beste oplossing is om de crisis in de veehouderij op te lossen.

PvdA-Kamerlid Henk Leenders reageerde op de vraag van Rik Grashoff (GroenLinks) of productiebeperking de enige oplossing is voor de Europese crisis in de veehouderij volmondig met 'ja'. Later nuanceerde hij het standpunt naar dat dit voor de korte termijn de beste oplossing is.

"Ik gun boeren een gouden toekomst, maar de traditionele werkwijze in een doodlopende weg. De manier van produceren moet een stuk toekomstbestendiger zijn", vindt Leenders. Hij noemt de gang van zaken in de melkveehouderij idioot. Eerst wil iedereen het quotum eraf, dan gaat de sector veel meer melk produceren en vervolgens gaat de sector om steun vragen, omdat de prijzen te laag zijn, zegt Leenders. Hij zegt dat de landbouw daarin wel een bijzondere sector is en dat er geen andere economische sector is die ondersteuning krijgt op deze manier.

'Minder vlees en minder zuivel'

Leenders wil naar minder vlees en minder zuivel, maar een generieke productiebeperking is lastig, omdat er Europees wel een gelijk speelveld moet blijven. De politicus vindt dat agrarische bedrijven zich minder moeten richten op kwantiteit, maar meer op kwaliteit, waarbij het inkomen ook gehaald wordt door een combinatie met bijvoorbeeld natuurbeheer.

GroenLinks, SP en PvdD zijn ook voor het inkrimpen van de veehouderij.

Laatste reacties

 • fietskip

  Inkrimpen, productie beperking en tegelijk de Europese grenzen open stellen tegen lagere kwaliteit? Dat kan alleen de politiek bedenken!!!

 • alco1

  Laat zien dat ze er geen ene mallemoer van begrijpen.

 • erardus1

  Doe je economie lesjes eens over, veel aanbieders en weinig afnemers ( zoals in de landbouw wereld wijd ) geeft deze markt effecten. Een race naar de bodem, met aan het einde alleen bedrijven die we niet willen.

 • DJ-D

  Henk is ook een goeie in generaliseren. Een boer heeft alleen invloed op zijn eigen bedrijf! Nergens anders op!

  De eu wil graag steun geven. De eu wou na een op emotie baseerde speech van zijn partijgenoot Frans Timmermans Rusland boycotten en zij boycotten vervolgens de Eu weer.
  Neveneffect olieprijzen laag en euro niet aantrekkelijk. Sindsdien is het bergafwaards gegaan en daar doe je niets aan.

  Henk moet zich niet bemoeien met zaken waar hij geen verstand van heeft! Nog een paar maandjes en Henk zit ook aan de steun (wachtgeld).


 • Schraar

  Volgens mij zijn er hier een hoop die er niets van begrijpen. Alle ellende waar we de laatste jaren mee geconfronteerd zijn ( lage melkprijs, melkveewet, verplichte mestverwerking, AmvB grondgebondenheid, fosfaatrechten) komt vanuit de CDA/VVD politiek die samen met de 'deskundigen' van LTO en NZO zo hard moesten pleiten voor afschaffing van de melkquotering. De ketenen moesten er van af, eindelijk ruimte voor groei, groei en nog eens groei.
  En dat terwijl het fosfaatplafond toen al lang bekend was en al lang duidelijk was dat er helemaal geen ruimte is voor deze groei.
  De enigste manier om niet van crises naar crises te hollen is structureel het aanbod af stemmen op de vraag en dus op dit moment de productie verminderen. Ik denk dat de visie van Henk Leenders voor de meeste boeren beter uitpakt dan de visie van Helma Lodders die nog steeds haar kop in de grond steekt.
  Maar blijf vooral allemaal bang voor de ander die wel eens van jou zou kunnen profiteren, beter allemaal door produceren en allemaal niets verdienen.

 • hansvanbergen

  Het belangrijkste wat er moet gebeuren is forse inkrimping van de pvda. Er is eigenlijk helemaal geen overproduktie. Het is de keuze van de politiek om WEL Italiaanse banken te redden met tientallen miljarden maar tegelijkertijd mensen van de honger omte laten komen. Als we in NL de produktie krimpen heeft dat wereldwijd geen enkel effekt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.