Home

Nieuws 21 reacties

Mogelijk meldplicht dierverwaarlozing

Er komt mogelijk een meldingsplicht voor erfbetreders over dierverwaarlozing. Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierenwelzijn.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts stelde Van Dam vragen naar aanleiding van het varkensbedrijf in de gemeente Berkelland waar vorige week bijna 400 dode varkens werden gevonden.

Van Dam reageert dat persoonlijke omstandigheden van de boer meestal de oorzaak zijn van dierverwaarlozing. "Het is de verantwoordelijkheid van iedereen die het erf betreedt om dit soort dingen op te merken en te melden bij het daarvoor bestemde Vertrouwensloket welzijn landbouwhuisdieren", vindt Van Dam. Hij noemt de erfbetreders de ogen en oren van het vertrouwensloket.

Economische crisis van landbouwbedrijven

Het aantal landbouwhuisdieren dat door de overheid in beslag is genomen, neemt toe. In 2013 werden ruim 1200 dieren in beslag genomen, in 2014 en 2015 steeg dat respectievelijk naar bijna 6.000 en 11.000 dieren. Dit komt door een klein aantal zaken waarbij veel dieren in een keer in bewaring werden genomen. Het ministerie zegt dat de toename waarschijnlijk een gevolg is van de economische crisis van landbouwbedrijven.

In 2010 werd in Den Haag ook al een meldplicht geopperd voor erfbetreders; dat werd toen nog als een brug te ver gezien. Sinds 2012 hebben 18 organisaties die als erfbetreder bij veebedrijven komen een Afsprakenkader ondertekend met als doel dierverwaarlozing te voorkomen en beperken. Organisaties als LTO, KNMvD, Nevedi, Rabobank en AB onderschrijven hierin het belang vroege detectie van dierverwaarlozing.

Sector betrekken, geen nieuwe regels opleggen

Tijdens het debat in de Tweede Kamer pleiten SP, GroenLinks en PvdD om meer ingrijpen van de overheid om het dierenwelzijn te verhogen. "Vanuit de sector is nog nooit een initiatief hiertoe gekomen", zegt Rik Grashoff (GroenLinks).

Van Dam kiest er nadrukkelijk niet voor om regels op te leggen. "Als je de verantwoordelijkheid naar je toe trekt, loop je het risico dat betrokkenen achterover gaan leunen en wachten tot je met iets komt. Het is beter als er initiatieven door de sector zelf of in samenwerking worden genomen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je dingen gaat opleggen vanuit de overheid dat je op termijn minder verandering in de sector ziet dan wanneer het vanuit de sector en de markt zelf komt", zegt Van Dam. Hij legt de verantwoordelijkheid voor daling van biggensterfte en keuze voor kalf bij de koe ook bij de sector zelf.

Laatste reacties

 • erardus1

  Oplossing extra kosten en regels?
  Hier zit een sector klem door extra kosten door regeltjes. Ga je schamen in den Haag en zoek een oplossing voor deze mensen in de knel!!!!!

 • Piggy100

  Helemaal mee eens. Je moet het ook niet zoeken bij de hard werkende boeren. Het zijn de mensen in de Top die deze sector kapot maken. De Rabobank weet zelf dondersgoed wie het hoofd moeilijk boven water kan houden. Sterker nog de Rabobank , die in alle voorwaarden zich zelf indekt en boeren onderen grote druk zet. Zij bepalen wanneer er bedragen naar de voerboeren gefiatteerd kunnen worden, het maakt hen niet uit of de silo's leegstaan of putten vol met mest. Als het maar via hun regeltjes gaat! Er zijn zelfs meerdere verhalen bekend, dat de NVWA hun rotzooi mag opruimen. Den Haag wordt eens wakker!!

 • DJ-D

  Persoonlijke drama's zijn de ooraken . Weer makkelijk scoren die wijsneusen daar in den Haag. Hoeveel beesten zijn er in de oostvaardersplassen van het winter bewust verwaarloost en afgemaakt? Wordt weinig over bericht.

 • Farmer4life2

  Er is geen boer in Nederland die bewust en willens en wetens de dieren laat verhongeren.

  Puur economisch. Als je geen geld meer hebt om voer, dierenarts, mestafzet of dergelijke te betalen, hoe kun je dan voor je dieren zorgen....

  Ik heb diep diep medeleven met de boer die 400 zeugen had.

 • wienbemelmans

  Van Dam is alleen goed in onzinnige regels te bedenken,maar
  ik heb nog niks van hem gezien waar hij wat opgelost heeft,
  we moeten dit en we moeten dat ,voor de rest geen enkele
  oplossing.hij weet volgens mij niet dat er al maanden alleen
  geld bij moet ,ze zitten er alleen om op de pluche te zitten en
  de eigen zakken te vullen ze moeten zich schamen maar dat
  is er niet meer bij,en elke week hoor je weer dat ze er weer
  een ontmaskert hebben. Bah

 • bluemink

  boerverwaarlozing door deze regering dan ?

 • waldpyk

  Begrijp ik uit bovenstaande dat ik als boer die regelmatig bij een collega langs ga ook als erfbetreder wordt aangemerkt en derhalve vervolgd kan worden in blijkt dat hij/zij de welzijnsregels al dan niet opzettelijk overtreedt?
  Het is op het moment al niet echt "gezellig" onder de boerenstand en dat wordt er zo niet beter op.
  Ik zie soms wel eens dingen bij een collega die ik persoonlijk anders zou doen maar dat zou ik nog niet onder verwaarlozing scharen.
  Het komt naar de burger/buitenwacht lekker ferm over maar of het iets oplost....?

 • guidogroeneweg

  ze gaan eerst maar eens in de oostvaardersplassen kijken

 • Nog effe en big brother krijgt er nog een klein brothertje bij. We worden al gemangeld door allerlei instanties, zie column Dirk Dekker in de Boerderij over NVWA, eigen ervaring met Qlip controle die met het handboek regeltje voor regeltje bekijkt wat voor boete er bij past, Gecombineerde opgave die werkelijk alles van je wil weten enz. En nu ook nog elkaar gaan controleren en aangeven!!! Loop toch naar de pomp en laat de boeren naar beste weten en kunnen voor hun dieren zorgen.
  Elly

 • Fredrika

  Meldingsplicht? Als de dierenarts al iets vreemds ziet, want het is eigenlijk veel te duur om hen te laten komen, dan geeft hij dit maar door aan hulpverleningsinstanties, niet aan de overheid. Want wat wil de overheid concreet doen dan? De VWA sturen en de boer bekeuren? Laten ze eerst maar eens een goed crisisplan maken en dan pas de regels verzinnen.

  Overigens hoop ik wel dat de overheid bovenstaande reacties te lezen krijgt, want ik zou er niet meer van slapen als ik in Den Haag zat en lees dat de bank ervoor zorgt dat er geen voer meer in de silo's komt. Dit te weten en er niets aan te doen is tevens ervoor verantwoordelijk zijn!

 • deB.

  Werkelijk, het is niet te geloven.... wat een onwetendheid!!!!

  Heb er werkelijk geen woorden meer voor! Hoe ver moet het in dit land komen, dat we alles door de strot geduwd krijgen. Zijn echt de weg kwijt

 • vandenbrandcv1

  Meldplicht leidtals gevolg van bestuurlijke boetes en hercontroles tot verdere ondergang van lijdende bedrijven.
  Wanneer komt er voor zorginstellingen zoals verpleegtehuizen een meldplicht.

 • henk l

  30 miljoen uit Brussel voor noodlijdende boeren en wat doen ze er mee nestkastjes timmeren voor kieviten

 • koster

  Geen geld vind ik geen argument. Die boer had alles moeten laten slachten of wat dan ook.
  Een wettelijke meldplicht vind ik ook nogal big brotherachtig, bah.
  Maar iedereen heeft wel een morele meldplicht! (en liever niet bij de nvwa, want die helpt je alleen maar verder in de sloot)
  En laten we inderdaad ook eens alle dode dieren in de oostvaardersplassen gaan tellen.

 • Peet1212

  Hier zou een vakblad als BOERDERIJ eens een artikel over moeten brengen: de macht van de BANK als de boer in de problemen komt. Het is gewoon crimineel zoals een ondernemer dan moet werken.

 • agrieehollande

  Ze zoeken zeker nog aanvullingen voor het zwart boek bestuurlijke boetes. Misschien kan de ombudsman er dan iets mee.

 • agrieehollande

  @KOSTER De dode dieren in de oostvaardersplassen is natuur, die zijn van niemand en dat willen ze graag zo houden. Je begrijpt wel waarom

 • puinhoop

  Alles wat cooperatie is, is zo langzamerhand vijand van een normale bedrijfsvoering. Als voorbeeld noem ik dat Friesland Campina de melk weigert op te halen bij een boer (lid)omdat Qlip vond dat zijn bedrijf niet netjes was. Wat bleek: de boer had na nieuwbouw te weinig geld om zijn erfverharding klaar te maken. En dit word doodleuk verteld door een vertegenwoordiger van FC. Ik kan slecht tegen onrecht, daarom kan ik van zulke praktijken wel kotsen!!!Een boer die juist extra moet verdienen wordt door zijn eigen cooperatie onderuitgeschoffeld!!! Hoe lang laten we dit nog gebeuren.

 • koster

  Qlip, daar heb ik ook weinig goede woorden voor over. Als die lui weer komen, maak ik foto's van alle gemeende overtredingen en laat hun die ondertekenen. Anders heb je geen poot om op te staan.
  Wel blijkt dat geblokkeerde boeren vaak niet alle overtredingen meedelen aan de buitenwereld.
  Mijn handen jeuken in de Oostvaarders plassen. Ik wil daar wel beheerder worden. Jaarlijks alle beesten vangen in de nazomer en het overtollige slachten. Ik heb begrepen dat er af en toe al een vrachtwagens naar Artis rijdt, maar dat is natuurlijk lang niet genoeg. Wie weet open ik er dan ook nog wel een eigen dierentuintje, met wat leeuwen en wolven. Doen we ook nog een arena en dan mogen mensen live zien hoe een leeuw een paard vangt bv. Gegarandeerd veel minder dierenleed!
  Het ergste wat ik eigenlijk niet snap, is dat die dierenaaiers de hele tijd bij de rechter van alles en nog wat tegen kunnen houden. Blijkbaar hebben hun meer gelijk ofzo?

 • jogeeldi

  een boer met 400 dode varkens is zelf 400 keer dood gegaan
  Realiseel wat hier gaande is

 • leo,s vriend

  @puinhoop, melkweigeren doen ze niet zomaar, dan MOET het al wel een enorme puinzooi zijn.
  Alleen de erfverharding niet in orde lijkt me wel heel erg ver gezocht.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.