Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:7 apr 2016

Meerderheid tegen associatieverdrag Oekraïne

Van de mensen die hebben gestemd in het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, is een meerderheid (64%) tegen het verdrag.

Dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS woensdagavond meteen na sluiting van de stembureaus. De uitslagen komen vanavond en vannacht binnen. Dat zijn de daadwerkelijk uitgebrachte stemmen in de stembureaus. De Kiesraad komt dinsdag 12 april met de officiële uitslag.

Onzekerheid over geldigheid

Er is nog grote onzekerheid over de geldigheid van het Oekraïne-referendum woensdagavond rond 21.30 uur. De jongste exitpoll wijst op een opkomst van 32%, waardoor het geldig zou zijn. Maar het peilbureau Ipsos hanteert een foutenmarge van 3%.

Als de 30% niet wordt gehaald, kan Nederland het akkoord met Oekraïne als laatste lidstaat van de Europese Unie gewoon bekrachtigen. Blijkt uiteindelijk toch de drempel van 30% te zijn gehaald, dan is het raadgevend referendum geldig. De regering kan de afwijzing van het verdrag overnemen of naast zich neerleggen.

<em>Foto: ANP</em>
Foto: ANP

Politici reageren voorzichtig

Politici zijn in hun eerste reacties op de exitpoll over het Oekraïne-referendum voorzichtig. Ze zijn wel duidelijk over de uitslag. D66'er Alexander Pechtold, fervent voorstander, feliciteerde alvast de tegenstanders van het associatieverdrag van Europa met Oekraïne.

De Nederlandse handtekening onder het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne komt er nu niet zonder meer. Dat maakte premier Mark Rutte duidelijk nadat een meerderheid van de Nederlanders zich in een referendum tegen het akkoord had uitgesproken.

Proces van weken

Het kabinet en de Tweede Kamer gaan de uitslag bespreken. Ook gaat het kabinet overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten. Dit proces kan weken duren, zei Rutte. De regering van VVD en PvdA was steeds voorstander.

Lees ook: Meerdere belangen Oekraïne-verdrag voor agro-foodsector of
Oekraïense landbouwminister wil vrij land voor zijn kinderen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Een nog grotere meerderheid is tegen het houden van referenda.

 • Peltjes

  Zouden al die mensen die gestemd hebben, ook door hebben dat ze met de uitkomst van het referendum geen enkele invloed hebben op het verdrag waar het om gaat? M.a.w. verspilde moeite en 40 milljoen euro naar de haaien.

 • pinkeltje

  Vraag me zowiezo af of de meerderheid van de mensen die heeft gestemd wel weten waar ze voor of tegen zijn geweest. Zoals ik het ervaar zagen velen hun kans schoon om weer eens lekker tegen te zijn. Dat lucht blijkbaar op. Dan kan vanaf nu het eindeloze gekakel beginnen. Als er een nieuw verdrag komt moeten we dan opnieuw onze goedkeuring geven?

 • Bennie Stevelink

  Als ze een referendum hadden gehouden over het aantal rozijnen in een oliebol hadden ze ook tegen gestemd. Het enigste wat voor de nee-stemmers van belang is is dat de regering voor is. Dan hebben ze het gevoel dat ze met hun nee-stem de regering afgestraffen. Dat geeft een kick.

 • boerkebrabant

  een zinloze stemming. is niet bindend, dus ze gaan gewoon voorstemmen in den haag. wat een poppenkast!

 • geen boer

  hoewel ik inhoudelijk tegen dit verdrag ben vanwege onze landbouwbelangen die bepaald niet gediend worden, heb ik niet gestemd. Omdat een referendum geen goed instrument is binnen een slagvaardige staatsinrichting, en we zo verstandig moeten zijn dit niet te willen. Lijkt leuk, 'het volk dat spreekt', maar in de praktijk schiet je er geen moer mee op, kijk naar Frankrijk. In het zelfde rijtje kan geplaatst worden: kamervragen en moties. Ook deze oude instrumenten worden tegenwoordig misbruikt voor goedkoop effectbejag waar de maatschappij niks mee op schiet. Een kiesdrempel is dan ook zeer wenselijk, maar zal er vrees ik nooit komen.

 • Klaverweg

  hadden we ook maar referendums gehouden over de euro en toetreding van landen als griekeland,bulgarije enz enz, dan hadden we nou een gezonder europa gehad, een goed instrument om de politieke pluche zitters tot de orde te roepen.

 • Bennie Stevelink

  @c.putten, toen jaren geleden de beslissing is genomen over de euro was het CDA fel tegen deelname van Griekenland. Er zitten dus ook wel goede mensen in de Kamer.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.