Home

Nieuws laatste update:4 apr 2016

Meer mais en minder tarwe in VS

De maisprijs komt op langere termijn onder druk, verwacht Rabobank. Dit doordat Amerikaanse akkerbouwers veel meer mais zaaien dan was verwacht.

Akkerbouwers in de VS zaaien veel meer mais dan verwacht. Dat gaat vooral ten koste van zomertarwe. Maar ook het areaal sojabonen in de VS wordt kleiner dan verwacht. Rabobank verwacht dat het grote maisareaal de maisprijs extra onder druk gaat zetten.

Enquête onder akkerbouwers VS toont verschuiving

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde vannacht de Prospective Plantings. Dat zijn de resultaten van een enquête onder ruim 83.000 akkerbouwers over hoe hun bouwplan er dit jaar uitziet. De telers gaan, zo blijkt uit de peiling, 6% meer mais zaaien dan vorig jaar. Het areaal sojabonen blijft vrijwel gelijk. Het areaal tarwe krimpt 9%. Katoen zit in de lift met een stijging van 11%.

Na de publicatie van de Prospective Plantings zakten de maisprijzen op de beurs in Chicago.

Rabobank: maisprijs op termijn onder druk

Voor de langere termijn verwacht Rabobank Agri Commodity Markets Research dat de maisprijs door het grotere areaal in de VS onder druk komt te staan. Dat geldt ook voor sojabonen. Het effect op de tarweprijs betitelt de bank als neutraal tot licht positief.

{{foto,2}}

Amerikanen kiezen voor de grotere gewassen

De Amerikaanse akkerbouwers kiezen dit jaar voor de grotere gewassen. Er zit krimp in de arealen van gewassen die minder dan 1,3 miljoen hectare beslaan in de VS. Zo zaaien de akkerbouwers minder haver (-11%), gerst (-12%), pinda's (-9%), zonnebloemen (-9%), koolzaad (-2%), vlas (-16%), tabak (-4%), vroege aardappelen (-22%) en bonen (-12%). Er zit wel een stijging bij zoete aardappelen (+8%), rijst (+17%), erwten (+24%) en linzen (+72%). Het areaal suikerbieten blijft met 468.870 hectare vrijwel gelijk.

Maisareaal VS groeit 6%

Als de akkerbouwers doen wat ze in de enquête aangeven, dan groeit het maisareaal met 6% naar 37,9 miljoen hectare. Mais is het grootste akkerbouwgewas in de VS en het wordt het grootste maisareaal sinds 2013 en het op twee na grootste areaal sinds 1944. De marktanalisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research verwachten dat de maisprijs, zoals gezegd, verder onder druk komt te staan. Ook al gelooft Rabobank dat het USDA het areaal te groot inschat. Maar zelfs als het areaal 1,5 miljoen hectare kleiner uitvalt en er een gemiddelde hectareopbrengst wordt gerealiseerd dit jaar, heeft de VS opnieuw een maisoverschot. De maisvoorraad groeit in het nieuwe seizoen 2016/2017 dan nog eens met 30%. Terwijl er nu eind maart nog een record aan mais van de oude oogst in de silo's ligt.

Areaal sojabonen kleiner dan verwacht

Het areaal sojabonen komt volgens de USDA-enquête dit jaar op 33,3 miljoen hectare. Dat is vrijwel gelijk aan vorig jaar. Het soja-areaal is kleiner dan wat marktanalisten hadden verwacht, en iets minder dan vorig jaar. Bij een gemiddelde hectareopbrengst komen er dit jaar meer sojabonen dan wat de VS nodig heeft voor eigen verbruik en de export. Daardoor groeien de voorraden volgend seizoen, en dat leidt net als bij mais tot prijsdruk, stellen de Rabo-analisten. Ook de voorraad sojabonen van de oude oogst is, net als bij mais, nog nooit zo groot geweest als nu.

9% minder ruimte voor tarwe, kleinste areaal sinds 1972

De Amerikaanse akkerbouwers hebben dit jaar 9% minder ruimte in het bouwplan gereserveerd voor tarwe, namelijk 20,1 miljoen hectare. Het is het kleinste tarweareaal in de VS sinds 1972. Het areaal wintertarwe krimpt 8% en dat van zomertarwe 14%. Harde tarwe groeit iets, met 3%. De dollar is duur ten opzichte van de euro. Daardoor loopt de Amerikaanse tarwe-export voor geen meter, ten gunste van die uit de EU. Dat drukt de prijs in de VS aanzienlijk. Akkerbouwers kiezen liever voor mais of sojabonen. Rabobank betitelt het effect van de areaalkrimp op de tarweprijs als neutraal tot licht positief.

De dollar is duur ten opzichte van de euro. Daardoor loopt de Amerikaanse tarwe-export voor geen meter, ten gunste van die uit de EU. Dat drukt de prijs in de VS aanzienlijk

Prijsdaling mais op termijnmarkt Chicago

De publicatie dreef de maisprijs donderdag omlaag op de termijnmarkt in Chicago. De daling zette vrijdag tijdens de handelsdag door. Tarwe werd donderdag wat duurder, maar verloor weer wat op vrijdag. De noteringen van sojabonen stegen op donderdag en gingen vrijdag verder omhoog.

Foto

  • <em>Foto: Henk Riswick</em>

    Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.