Home

Nieuws

Maat wil gelijke spelregels in heel Europa

Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat vindt dat de uitvoering van landbouwwetgeving in verschillende EU-landen te ver uiteenloopt. Volgens Maat is er nog geen zicht op verbetering en hij roept het Europees Parlement op tot actie. "Zorg voor gelijke spelregels in heel Europa."

Maat beklaagt zich dat veel steungeld dat in november is beloofd nog niet is besteed. Hij zei dit tijdens een inleiding voor de leden van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement.

De uitspraak heeft volgens de boerenvoorman een brede strekking. Maat ziet verschillende toepassingen van wetten en regels op het terrein van dierenwelzijn, gewasbeschermingsmiddelen, mededinging en Natura 2000 – de aanleg van een netwerk van natuurgebieden.

'Controlerende taak beter benutten'

"Een sterke gemeenschappelijke markt moet één set regels hebben die voor elke ondernemer gelijk is, anders is concurrentie onmogelijk", aldus de LTO-voorzitter. Maat vindt dat het parlement meer kan doen. "De controlerende taak die het Europees Parlement heeft op de Europese Commissie en de Europese Raad moet u beter benutten. U staat aan de lat om het gelijke speelveld te bevorderen en te bewaren."

Noodfonds faalt

Maat noemde hierbij het pakket van €500 miljoen, dat afgelopen november aan de boeren en tuinders werd toegezegd. "Ruim 60% daarvan is nog niet besteed omdat er geen duidelijk plan is van de Europese instellingen." Hij maakt een vergelijking met voetbal. "Buitenspel is hetzelfde in Italië als in Denemarken en in Nederland. Boeren en tuinders zouden ook zo gelijkwaardig behandeld moeten worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.