Home

Nieuws

Limburgse landbouwvisie richt zich op samenwerken

Provincie Limburg trekt de komende jaren €20 miljoen uit voor de land- en tuinbouw. Vorming van strategische allianties in de land- en tuinbouw, onderlinge samenwerking en partnerships met andere ondernemers staan centraal in de nieuwe landbouwvisie.

"Samenwerking is meer dan ooit nodig om de rol van de land- en tuinbouw in onze provincie verder uit te bouwen", aldus gedeputeerde Patrick van der Broeck, verantwoordelijk voor landbouw, in een toelichting op de nota. "De sector is van enorm belang voor onze economie met nu ruim 30.000 banen en een omzet van €2 miljard."

Ruimte creëren voor ondernemen

De sector verandert sterk, zegt Van der Broeck. "Veel ondernemers stoppen, de overblijvende bedrijven worden groter, de markten veranderen. Onze ondernemers moeten de ruimte krijgen om te innoveren, óók in de ketens. Dat willen we als provincie heel duidelijk aanjagen."

In de Limburgse Land- en Tuinbouw Loont 2 (LLTL 2) worden voor de periode 2016-'19 4 investeringslijnen benoemd. Zo gaat er €6,5 miljoen naar zogenoemde voorlopers en doorontwikkelaars. €8 miljoen is beschikbaar voor de herinrichting van de omgeving. €3,5 miljoen is er voor het stimuleren van ondernemerschap en starters, kennisoverdracht en onderwijsprogramma's. De vierde investeringslijn richt zich op de vorming van partnerships, allianties en aansluiting bij de campussen. Hiervoor reserveert Provincie Limburg €2 miljoen.

Trainings- en coachingstrajecten voor ondernemers

De provincie verwacht dat minstens 500 ondernemers een trainings- en coachingstraject volgen en dat er 750 vrijwillige verkavelingen plaatsvinden. Ook is de verwachting dat er zeker 150 concrete ondernemersideeën uitgewerkt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.