Home

Nieuws 12 reacties

LTO intern verdeeld over TTIP: 'Calimero-gedrag'

LTO-Varkenshouderij heeft zich bij de tegenstanders van TTIP geschaard. LTO Nederland is daar niet blij mee en noemt het 'Calimero-gedrag'.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is er niet blij mee dat LTO-vakgroep Varkenshouderij zich heeft aangesloten bij een anti-TTIP-collectief. Handelsbeleid is een competentie is van LTO Nederland, aldus Maat, die een oproep onderhandelingen te staken 'Calimero-gedrag' noemt: "De Nederlandse landbouw heeft juist baat bij een handelsakkoord, mits dat goed in elkaar zit."

Vandaag werd bekend dat een serie boerenorganisaties, vakbond FNV en Milieudefensie zich samen gaan verzetten tegen TTIP, een voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS. Onder de agrarische organisaties zijn alle agrarische vakbonden en dus één van de 15 vakgroepen van LTO, namelijk de vakgroep Varkenshouderij. Maat nam de kwestie nog dezelfde dag op met diens voorzitter Eric Douma.

'Calimero-gedrag'

"Ik snap niet dat een sector die 70 procent van haar producten exporteert, zelfs niet wil dat wordt onderhandeld over een handelsdeal", aldus Maat. "Dergelijk Calimero-gedrag past niet bij de Nederlandse landbouw, die sterk is en zelfvertrouwen moet uitstralen. De EU en VS kunnen samen juist een hoge standaard voor de wereld zetten. De deal biedt ook kansen voor bijvoorbeeld de zuivel en uitgangsmateriaal."

LTO-Pluimveehouderij eerder al kritisch op TTIP

LTO-vakgroep Pluimveehouderij ondertekende eerder een brief waarin een serie partijen hun zorgen over TTIP uitten. De vakgroep zat aan tafel met het collectief, maar zag af van deelname. "We willen niet bij een pure anti-beweging zitten", aldus voorzitter Eric Hubers.

Hubers is wel bezorgd dat door een handelsdeal een ongelijk speelveld ontstaat. "Voor ons is het belangrijk dat de VS straks geen producten naar de EU mag uitvoeren, die zijn gemaakt op een manier die hier niet is toegestaan."

Hubers erkent dat binnen LTO wel druk is uitgeoefend. "Maar wij drukken ook terug en het was ons eigen besluit. We hebben vertrouwen in de kracht van de LTO-lobby in Brussel." Een gelijk speelveld ook de eerste inzet van de LTO-lobbyisten, aldus Maat. Hormoonvlees bijvoorbeeld, zal volgens Maat nimmer in de EU worden toegelaten.

Maat: anti-TTIP-groep te negatief over voedselstandaarden VS

Tegelijkertijd noemt Maat de suggestie van de anti-TTIP-groep dat de VS geen of heel lage standaarden kennen 'op zijn minst een vertekening'. "De voedselveiligheid is in de VS zeker zo goed geborgd als in de EU. Als we kijken naar andere factoren, zoals dierenwelzijn of arbeidsomstandigheden, dan beweegt de VS naar ons toe."

Albert Jan Maat: 'De voedselveiligheid is in de VS zeker zo goed geborgd als in de EU'

Laatste reacties

 • agratax.1

  Ik begrijp de varkenshoudes wel, zij willen niet uitgeleverd worden aan Amerika. Maat maakt het kennelijk niet uit dat de Amerikanen de dienst gaan uitmaken in Europa en wij alle controle over ons met moeite bevochten voedselveiligheid. Wanneer leren de LTO voormannen eens, dat er een verschil tussen Boerenbelang en Handelsbelang (belang van handelaren). Handelaren zijn in de meeste gevallen niet VOOR ons maar TEGEN ons. Zij leven immers van het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs.

 • V

  Als boer kun je vandaag de dag beter lid zijn van Milieu Defensie of Wakker Dier dan van de LTO.

 • tonny60

  EErst de melkveehouderij om zeep helpen door de melkquotering af te schaffen en nu de Amerikanen toe laten op de Europese markt

 • haj146

  Jammer weer dit. Goedkope zooi uit Amerika straks en voor de melkveehouders biedt het ook geen voordelen. Onze export gaat er immers niet naartoe.

 • zon

  LTO heeft weinig meer met boerenbelangenbehartiging te maken,ze lijken steeds meer een club te zijn die door de overheid misbruikt wordt om het overheidsbeleid te rechtvaardigen.
  Ik wil dat LTO zich gaat opheffen,zodat hun schadelijke werk stopt.

 • gjh

  klop zon hoe eerder hoe beter en dat Maat zo spoedig mogelijk vertrekt aan meelopers zitten we niet te wachten wel om mensen die ergens voor staan.

 • HJ O R

  Wordt lid van de NMV!!

 • kluunboer

  LTO- varkenshouderij heeft al veel geleerd van de NVV.

 • informatiecentrum

  Als je tegen goedkope import van varkensproducten bent die niet aan EU standaard voldoet maar ondertussen wel kwistig goedkope overzeese roundup ready ggo soja en mais importeert en aan je varkens voert ben je dan geloofwaardig?

 • Broederijbrok

  Nooit geen import van producten, die hier niet mogen worden geproduceerd.

 • Broederijbrok

  Fair trade voor Nederlandse Boeren.

 • info389

  Voor lto is het ook niet makkelijk om het voor iedereen / alle sectoren goed te doen. Daarom hebben ze oa. ook ieder hun eigen vakgroepen. Als ik het nu zo lees dan lijkt het net of 2 hele belangrijke vakgroepen als Varkens en Pluimvee daar wel onderdeel van uit maken maar dat ze niet voor hun eigen sector mogen opkomen........
  Hulde voor Vakgroep Varkens dat ze voor de Varkenshouder kiezen en niet blindelings de "directie" volgen. Zij hebben NIET de zelfde belangen blijkt voor de zoveelste keer!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.