Home

Nieuws 1 reactielaatste update:11 apr 2016

Kamp: geen omschakelpremie biologische boeren

EZ komt niet met speciale financiële steun voor boeren die naar biologisch willen omschakelen. EZ-minister Kamp: "De markt moet zijn werk doen."

Het ministerie van Economische Zaken wil boeren die willen omschakelen naar biologische productie wel ondersteunen, maar alleen via bestaande instrumenten. Er komt geen omschakelpremie. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer. GroenLinks en PvdD vroegen via moties om extra ondersteuning voor bedrijven, met name in de omschakelingsperiode van twee jaar, waarin de producten wel biologisch geproduceerd worden, maar nog niet als zodanig mogen worden verkocht.

Ondersteuning alleen via bestaande instrumenten

"We vinden dat de partijen die aan de markt deelnemen, tot oplossingen moeten komen. De markt moet zijn werk doen. Ik snap dat bij de overgang van een bedrijf naar biologische productie ook ondersteuning bij aan de orde kan zijn. Die ondersteuning willen we echter zoeken in de bestaande instrumenten die daarvoor beschikbaar zijn. Het is niet de bedoeling dat we daar een adequate omschakelpremie voor gaan bieden. Dat is het geven van geld. Dat is ook weer een vorm van staatssteun, en dat is niet de bedoeling, niet van de Europese Commissie en niet van het kabinet", aldus Kamp.

Kamp ziet voorstel Thieme niet zitten

Het voorstel van Marianne Thieme (PvdD) om uit de € 30 miljoen EU-steun voor de crisis in de veehouderij budget te halen ziet Kamp ook niet zitten: "Dat budget is al verdeeld over de melkvee- en varkenssector. Bovendien sturen wij niet door bepaalde groepen te bevoordelen ten opzichte van andere groepen", aldus Kamp.

EZ-minister Henk Kamp: "Wij sturen niet door bepaalde groepen te bevoordelen ten opzichte van andere groepen."

Eén reactie

  • Farmer4life2

    Weiders worden bevooroordeeld tov niet weiders....

Of registreer je om te kunnen reageren.