Home

Nieuws 21 reacties

Kamer wil geen korting grondgebonden bedrijven

De Tweede Kamer wil dat grondgebonden melkveebedrijven volledig gecompenseerd worden bij de generieke korting op fosfaatrechten.

Een ruime meerderheid van SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, D66, ChristenUnie, 50Plus en Kuzu Öztürk steunde de motie van Eric Smaling (SP) en Rik Grashoff (GroenLinks). Een vergelijkbare motie van CU en D66 kreeg ook een meerderheid. Ook wil de Kamer dat grondgebonden melkveebedrijven die op grondgebonden wijze hun bedrijf willen uitbreiden, hiervoor ruimte krijgen bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel.

Maximale korting 8%

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zei bij het indienen van de motie al dat het zijn intentie is om grondgebonden bedrijven volledig te compenseren bij de generieke korting. Grondgebonden bedrijven krijgen bij de toedeling van de fosfaatrechten in 2017 extra rechten toegekend, omdat ze grondgebonden zijn. Van Dam wil grondgebonden bedrijven zoveel extra rechten geven dat ze er bij de generieke korting netto niet op achteruitgaan. "Of ik die waar kan maken, hangt af van de definitieve cijfers van de fosfaatproductie van het CBS van juni 2016." Van Dam wil niet meer dan 8% generiek korten. "Een krimp van 8% voor alle bedrijven is een behoorlijke klap om te verwerken voor een bedrijf. Ik vind wel dat het daarbij moet blijven", aldus Van Dam.

Generieke korting

LTO Nederland is positief over de aangenomen motie om grondgebonden bedrijven te compenseren, al zal dit wel een hogere generieke korting tot gevolg hebben. Beleidsmedewerker Wiebren van Stralen verwacht dat de compensatie van de grondgebonden bedrijven kan, binnen de maximale generieke korting van 8%. Hij schat in dat een derde van de melkveebedrijven grondgebonden zijn en dat voor compensatie van de korting van deze ruimte 1,5 miljoen kilo fosfaat nodig is.

Bedrijfsoverdracht

De Kamer vindt dat bij bedrijfsoverdracht bij familie tot in de derde graad geen korting op fosfaatrechten moet plaatsvinden. De Kamer steunde hiervoor een motie van CDA, ChristenUnie, SGP en SP. Ook wil de Kamer dat de regering gaat kijken naar mogelijkheden om omschakeling naar biologisch economisch aantrekkelijker te maken. Ook wil de Kamer dat de biologische bedrijven niet gedupeerd worden door het fosfaatrechtenstelsel.

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier.

Laatste reacties

 • Saaman

  Dankzij Netwerk GRONDig!!!

 • jaap69

  wat gaan ze doen met melkveehouders die 100 kg te veel hebben, moeten die de volle 8 % inleveren waardoor ze latente ruimte krijgen. hier komt er danongeveer 6 a 7 % latente ruimte

 • 344412

  Ja, maar over de rug van mensen die gewoon 80 of 90 koeien melken op 40 of 50 hectare, niet gegroeid zijn, zelf ruwvoer zat hebben en een paar honderd kuub mesten moeten afzetten, dat dan weer wel.

 • rub2

  Ik zou zeggen wanneer 1 procent overschot, deze procent afpakken. Dus bij 8 procent overschot deze 8 procent inleveren. En bij meer ook 8 procent.

 • eric12345

  344412, 19.07 idd nare aktie van die rooie en andere rakkers daar in den haag.

 • rub2

  Betekend dit ook dat de latente ruimte binnen een bedrijf dat geen overschot heeft opgevuld wordt met rechten? Dan moeten er natuurlijk nog meer rechten afgenomen worden bij het overschot.

 • a van Gerwen

  344412, inderdaad, juist de gewone gezinsbedrijven zijn weer eens de sjaak, dit terwijl juist de politiek de mond vol heeft over gezinsbedrijven, niet beseffende dat juist deze bedrijven het hardst geraakt worden door al hun besluiten en wensen.

 • PIETER123

  Het systeem Fosfaatrechten werkt net als bij de superheffing politiek bepaalt afroming na een aantal jaren nog maar eens 8 procent er bij.Wel een genoegdoening voor boeren die in grond hadden investeert. Bio-boeren hebben alleen met de stikstofnorm te maken en hebben juist een fosfaat te kort.Dus een status aparte.Stel er was geen netwerk grondig geweest hadden deze mensen net als de boeren die in balans zijn een stem gehad?.

 • landboer


  Mooi zo!

 • Klaasvaak

  Misschien verandert er wel niks.

  Eerst zouden ze vooraf extra rechten krijgen die vervolgens weer afgeroomd konden worden.
  Nu mogen ze niet afgeroomd worden. Vraag ik me af of ze dan nog wel rechten krijgen.

  En Idd eefficiënt gezinsbedrijf is de klos.
  LTO reactie valt me zwaar tegen. Die Van Straalen loopt met iedereen mee en staat ver van de dagelijkse praktijk af met zijn reacties.

  Ik heb trouwens in grond geïnvesteerd om aan de amvb te voldoen. Daar wil ik ook rechten op....

 • Jan en Ilonka

  A de v en 344412 hebben wel gelijk, mijn mening.

 • arink

  Arink biologisch.
  Waarom toch zo'n ophef ? We moeten voedsel produceren om mensen te voeden, niet vanwege een economische activiteit. Dat zijn we als landbouw al veel te lang uit het oog verloren. 8% minder is een zegen, we hebben van alles veel te veel, geven iedereen de schuld, maar vergeten dat we produceren voor een markt die we zelf niet eens meer kennen. Boeren zijn vooral " ondernemers" op het eigen erf. Ik ken geen ondernemer die meer gaat produceren als de prijs zakt, waardoor de prijs nog meer zakt.

 • lukas1

  Als mijn buurman te hard rijdt krijgt zijn broer toch ook geen bekeuring?

 • erardus1

  Dank voor LTO, dat ze de generieke koerting af gegrenst hebben op 8 % !

 • melkveehouderijritsema1

  arink 8% is een zegen in ons kikkerlandje ??? wat een gelul
  de melk die wij produceren zegt niks op de wereldmarkt
  wij 8% minder en de rest van de wereld 10% extra

 • teunisenwilly1

  Wij willen NETWERK GRONDIG bedanken voor hun inzet. Als rechts niet wil dan maar over links
  LTO moet wel om anders lopen er nog meer leden weg.
  LTO heeft toch ook grondige leden. die niet hart van stapel zijn de lopen.

 • deer123

  ik heb een manier gevonden om elk jaar 1000 euro te verdienen ! ja u leest het goed , ik word lid af van de NLTO ...

 • alco1

  Het nadeel van de actie 's van grondig is dat er al meegegaan werd in het gedrocht fosfaatrecht.
  Het hele fosfaatrecht moet als het kan nog afgeschoten worden.
  Hopelijk door de eerste kamer.
  Er gelden maar drie regels.

  1 goede verzorging o.a. voer.
  2 mest afzet geregeld.
  3 acceptatie in de buurt.

 • alco1

  Ook derogatie is zo'n bureaucratisch gedrocht.
  Gewoon evenwicht bemesting. Daar heeft niemand iets tegenin te brengen.

 • M.harmsen

  wat bij 100 koeien 80 ha in gebruik en 40 kunnen intekenen... Intensief. maar wel geregeld dat alles in de buurt blijft. Qua gebruik extensief. Al jaren bezig met kringloopwijzer etc, bij ons worden de milieudoelen wel gehaald..... daar gaat het toch om? Wie zegt mij dat bedrijven met veel grond beter scoren...?

 • schooteind1

  Jammer voor de knelgevallen, want tegelijkertijd wil de kamer dat er niet meer dan maximaal 8% wordt afgeroomd. Ik verwacht niet dat er nog ruimte voor knelgevallen overblijft.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.