Home

Nieuws 7 reacties

Kamer: landbouw niet buiten TTIP

De meerderheid van de Tweede Kamer is niet bereid te bepleiten dat de landbouw buiten de handelsverdragen van de Europese Unie met Canada (CETA) en de Verenigde Staten (TTIP) wordt gehouden.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei donderdag in de Tweede Kamer dat het pleidooi dat een aantal boerenvakbonden heeft gedaan in samenspraak met onder andere Milieudefensie niet uit te voeren is.

De minister wees er in debat met de Tweede Kamer op dat de oproep van onder andere NVV, LTO Varkenshouderij, DDB,NMV,NVP niet kan worden gezien als hét geluid vanuit de landbouw. Hij haalde een verklaring van LTO Nederland aan, die stelt dat een handelsverdrag ook voor de landbouw voordelen opleveren en dat aan de kant blijven zitten gezien het grote strategische belang van de agrosector geen optie is.

Moties om landbouw te vrijwaren verworpen

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf diende samen met de Partij voor de Dieren, CDA, SP en ChristenUnie 2 moties in om de landbouw te vrijwaren. "Neem de varkenshouderij. Veel bedrijven staat het water nu al boven de lippen. Tegelijkertijd legt de overheid allerlei extra eisen op. Nu zou de markt ook nog eens opengesteld worden voor varkensvlees uit de VS en Canada, waar het met dierenwelzijn en milieu veel minder nauw genomen wordt. Dat is niet eerlijk."

Zijn pleidooi kreeg noch de steun van de minister, noch van de meerderheid van de Kamer. Beide moties werden verworpen. Een motie van CDA'er Agnes Mulder waarin werd gevraagd een gelijk speelveld voor Europese ondernemers te waarborgen op gebied van onder andere voedsel en dierenwelzijn kreeg evenmin voldoende steun. PvdA en VVD stemden daartegen.

Lees ook: Wat is TTIP?

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Wat jammer toch van PvdA-minister Koenders om zo te reageren. Het zogenaamde grote strategische belang van de agrarische sector dat LTO Nederland noemt, is natuurlijk ook maar heel betrekkelijk. Groot is niet altijd goed, zo blijkt nu wel uit de aanhoudende belabberde financiële situatie in de intensieve veehouderij. Die trekt ook nog eens andere bedrijven mee.

  En die andere acht boerenorganisaties zouden niet hét geluid van de landbouw vertegenwoordigen? Misschien dat de minister, als hij daarover nu navraag zou doen bij de boeren, wel eens tot andere gedachten zou kunnen komen.

  Voorstel: schrijf een enquȇte uit onder alle boeren. Dan weten we het. Er staat erg veel op het spel. En het streven van Europa om samen met de VS de grote Goliath uit te hangen, is natuurlijk bizar. En al helemaal als Trump daar in de VS de scepter zwaait. Dit alles kan alleen maar weerstand oproepen in andere delen van de wereld en dan kunnen het in toenemende mate andere machten zijn die zich kunnen aandienen, waar nu al Europa en de VS pijnlijk mee worden geconfronteerd.

  Wat de wereld nodig heeft, en waar ook Europa alle baat bij heeft, is fair play, communicatie, samenwerking met iedereen. Het is ook in het geheel niet denkbeeldig, dat Europa straks voor een verlengstuk van Amerika wordt aangezien. Als dat zo is, zijn we ver van huis. Zie ook: <>

 • Klaasvaak

  Of de eisen in NL naar beneden bijstellen....

 • tonny60

  Zo snel mogelijk het Lto lidmaatschap opzeggen

 • Mans

  Werkgelegenheid in Nederland telt schijnbaar niet meer !
  Onbegrijpelijk !!! En dat door een P.v.d.A.

 • Schraar

  Heel duidelijk welk spelletje hier gespeeld wordt: Iedereen is tegen het doorgaan van TTIP zoals het er nu ligt behalve de VVD. Er zijn echter coalitie afspraken: TTIP MOET doorgaan dus MOET PvdA voorstemmen. Het PvdA laat zich hiervoor gebruiken en ondanks dat een ruime Kamer meerderheid de moties steunt krijgen ze toch geen meerderheid.
  Ik was bij de demonstratie, waarbij woordvoerders van bijna alle partijen aanwezig waren en hun steun uitspraken. Wie was er niet? juist; de PvdA en nu is ook wel duidelijk waarom.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Lto blundert.Er is slechts een bovenlaag die de dienst uitmaakt.Een enquete is geen gek idee en zal meer duidelijkheid geven wat de mening is van de echte boeren.

 • Henk Tennekes

  Het is treurig gesteld met de Nederlandse sociaal democratie. Sharon Dijksma, Martijn van Dam en nu ook al Bert Koenders nemen als beleidsmakers posities in die mijlenver verwijderd staan van de partij die ze in het kabinet vertegenwoordigen. Lutz Jacobi zet zich al jaren in voor een dringend noodzakelijke vergroening van de landbouw maar haar partijgenoten in het kabinet zijn niet bereid de daad bij het woord te voegen. De roemrijke PvdA die ooit met Willem Drees, Koos Suurhoff, en Sicco Mansholt een gehavend land uitstekend heeft bestuurd, verliest met een generatie salonsocialisten alle geloofwaardigheid.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.