Home

Nieuws 7 reacties

Investeerders eisen stop op antibiotica veeteelt

54 van de grootste institutionele investeerders ter wereld, die samen 1.410 miljard dollar in beheer hebben, eisen van grote Amerikaanse en Britse fastfood- en restaurantbedrijven dat het gebruik van antibiotica bij de productie van het door hen ingekochte vlees wordt uit gefaseerd.

De 54 grote investeerders eisen van grote fastfood- en restaurantbedrijven dat bij het vlees dat zij inkopen, antibiotica bij de productie ervan wordt uitgebannen. "De wereld is aan het veranderen, de regels voor het gebruik van antibiotica worden aangetrokken en de consument wil steeds minder voeding uit fabrieksboerderijen. Als stewards van deze voedingsbedrijven en verantwoordelijke investeerders willen we zowel de volksgezondheid als de waarde voor de aandeelhouders beschermen", zegt Jeremy Coller van Coller Capital, initiatiefnemer voor de brief en zelf een verklaard vegetariër.

'80% antibiotica gaat naar veehouderij'

Volgens de verklaring gaat 80% van alle in de VS gebruikte antibiotica naar de veeteelt. Tegen antibiotica resistente infecties kunnen de wereld tegen 2050 100 biljoen dollar kosten aan verloren output. "Als we het onverantwoorde gebruik niet aanpakken, dan komen zowel de gezondheid van de mens als de opbrengsten voor de investeerders in gevaar. Deze grote voedingsbedrijven spelen een sleutelrol in de portefeuilles van onze pensioenfondsen en spaarrekeningen. Het is dus gewoon goed risicomanagement om hen te vragen hoe ze aan deze uitdaging denken te voldoen." De verklaring geeft het voorbeeld van de vogelgriep-epidemie die de Amerikaanse pluimveehouderij bij een omzet van 50 miljard dollar 3,3 miljard dollar heeft gekost.

'Als we het onverantwoorde gebruik van antibiotica niet aanpakken, dan komen zowel de gezondheid van de mens als de opbrengsten voor de investeerders in gevaar.'

McDonalds

De oproep is onder meer gericht aan McDonalds, Domino's Pizza, de grootste Britse horecaketen Wetherspoon en The Wendy's Company. Volgens een woordvoerder van Domino's gebruiken haar vleesleveranciers alleen antibiotica als dat noodzakelijk is om gezondheidsredenen en niet om ziekten te voorkomen. De toepassing gebeurt bovendien altijd door of onder toezicht van een dierenarts. "We moedigen onze leveranciers ook aan om het gebruik van antibiotica voor therapeutische doeleinden verder terug te dringen." McDonalds heeft voorlopig alleen verklaard dat het de brief heeft ontvangen.

Fabriekslandbouw

Initiatiefnemer Jeremy Coller wil met de actie zijn persoonlijke opvattingen over het eten van vlees combineren met zijn zakelijke activiteiten als beheerder van een private equity fonds, vertelt hij in de Financial Times. Zijn eigen fonds, Coller Capital, beheert 17 miljard dollar aan investeerdersgelden. Coller heeft een eigen instelling, Fairr ofwel Farm Animal Investment Risk and Return, die de financiële wereld wil waarschuwen voor de risico's die de grootschalige 'fabriekslandbouw' met zich mee brengt voor investeerders. Coller is er nu in geslaagd veel van zijn collega's aan zijn kant te krijgen en samen de grote voedings- en horecaketens aan te schrijven. "Terwijl actievoerders voor gezond eten, het welzijn van de dieren en milieuzaken allemaal al problemen in 'factory farming' naar buiten hebben gebracht, bleven de investeerders tot nu toe aan de kant staan."

Volgende doel: dierenwelzijn aankaarten

Coller stelt daarbij dat het gebruik van antibiotica pas het eerste onderwerp is dat hij bij zijn collega's onder de aandacht probeert te brengen. Zijn volgende doel is nu om het welzijn van dieren op de agenda te krijgen bij de PRI, een door de VN gesteund netwerk van fondsmanagers die bij hun investeringsstrategie duurzaamheid voorop laten staan.

Laatste reacties

 • boerrick

  Als die vent nou eens bij zichzelf begint en geen antibiotica gebruikt. In het beste geval houd die dan gauw zn mond

 • Matthijs Verhagen

  Coller zelf investeerde in 2007 nog 1 miljard in/met Shell, een bedrijf dat ook wel bekend staat als kleinschalig en milieuvriendelijk.

 • Bennie Stevelink

  Geweldige ontwikkeling; als ze aan de andere kant van de wereld dezelfde eisen gaan stellen als bij ons in Nederland krijgen wij weer een gelijk speelveld.
  Ik ben groot voorstander van hoge eisen aan antibiotica gebruik, dierwelzijn, duurzaamheid en eventueel kleinschaligheid als deze eisen over de hele wereld gelijk gesteld worden. Voor ons boeren zijn de hoge eisen alleen een probleem als ze alleen bij ons gesteld worden en in de rest van de wereld niet.

 • info36

  Lekker als je afhankelijk bent van die grootkapitalisten.

 • vogel

  Meneer gaat zelf zeker alle vergaderingen op de fiets of lopend bij langs. Als een dier ziek is moet het proberen beter te maken.
  Of willen we terug naar 1 groot natuurgebied waar wij allen met een jachtgeweer rondlopen om het "Wild"te schieten.
  Ik ben tegen antibiotica om groei te stimuleren of als instrument van baat het niet dan schaad het niet en fabrieksmatig produceren.
  Dit is meer van "Geld is Kracht en Kracht is Macht"
  Of is het het verhaal van de Balk en de Splinter???

 • Broederijbrok

  Welk dierwelzijn wordt hier bedoeld?
  Onbeschermd buitenlopen?
  Hygiënisch werken.
  All inn, all out.
  Dieren en mest scheiden.
  Helpen enorm mee aan gezonden dieren, dus minder / of geen antibiotica.

 • info389

  Dat zal ook de reden zijn dat McDonalds snapt dat zij ook in Nederland nu eindelijk varkensvlees op de "kaart" zetten.
  Veilig en lekker varkensvlees maar dan wel geproduceerd en verwerkt in Nederland door Nederlandse varkenshouders!!
  Eindelijk onze voorlopersrol verzilveren???

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.