Home

Nieuws 1 reactie

'Het is 5 voor 12 voor glasgroentesector'

Het gaat níet goed met de glasgroentebedrijven. "Het is 5 voor 12." Dat zegt Rabobank. "Er is verschrikkelijk weinig geïnvesteerd."

Ondanks betere resultaten in het afgelopen jaar gaat het nog altijd niet goed met de sector glasgroente. Dat zei Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank Nederland op een bijeenkomst met landbouwjournalisten: "Er is verschrikkelijk weinig geïnvesteerd. Dan loop je achterstand op ten opzichte van het buitenland."

Verrassend goed 2015 kwam door gelukkig toeval

In 2015 zijn de resultaten verrassend goed geweest. Maar de oorzaak daarvan lag buiten de Nederlandse tuinbouw zelf. De hitte in Zuid-Europa maakte het de concurrenten daar moeilijk. Een gelukkig toeval. Nederlandse glasgroentetelers konden dankzij de betere prijzen vorig jaar extra aflossen en sparen. Het spaarvolume in de sector steeg van €531 miljoen naar €667 miljoen, het uitstaand krediet daalde van €3,0 naar €2,6 miljard.

Rabo bezorgd over gevoel van urgentie in sector

Huirne sprak de zorg uit dat de tijdelijk betere resultaten het gevoel van urgentie wegneemt over de benodigde hervormingen. "Het is vijf voor twaalf", aldus Huirne. Er moet verbetering komen in de marktpositie van telers, er moeten nieuwe marktconcepten en verdienmodellen komen en betere samenwerking. Hiervoor is een plan in de maak onder leiding van ex-minister Cees Veerman.

Tuinbouw-sectormanager Cor Hendriks van de Rabobank zegt te verwachten dat het plan-Veerman de komende maanden rond zal zijn.

Zie voor een interview met Cor Hendriks deze video:

Eén reactie

  • bankivahoen

    Er moet verbetering komen in de marktpositie van de telers zegt Huirne , daarom investeert de sector JUIST niet ! Eerst maar eens wat spek op de ribben kweken en als alles is afgeschreven zien we wel verder. Rare denkwijze van iemand die ziet dat niet alle tuinders meer aan de leiband van ons Rabobankje willen lopen. Boeren en tuinders doen er gelukkig steeds minder een beroep op en halen hun financieringsvorm ergens anders , de tijd is gelukkig veranderd en dat knaagt zo te zien aan de oude denkwijze van de elite.

Of registreer je om te kunnen reageren.