Geert Mak<br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

Geert Mak haalt fel uit naar Rabobank

De Rabobank is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de crisis in de melkveehouderij. De bank had boeren moeten waarschuwen tegen ongebreidelde uitbreiding, maar heeft zijn klanten juist opgejut. Dat zegt historicus Geert Mak.

In 1996 presenteerde Geert Mak zijn veelgeprezen boek Toen God verdween uit Jorwerd. Mak beschreef hierin de stille revolutie op het Friese platteland. Eerder deze week gaf hij in Wageningen zijn analyse over de ontwikkelingen rond Jorwerd in de afgelopen 20 jaar.

‘Friesland brabantiseert’

Volgens Mak is het Friese platteland de laatste jaren omgevormd tot agrarisch bedrijventerrein. “Wie met zijn bootje door Friesland vaart, ziet gloednieuwe megastallen, brokken van lelijkheid. Friesland ‘brabantiseert’ in hoog tempo.”

‘Denk na voordat je de veestapel vergroot’

De afschaffing van de quota heeft volgens Mak desastreus uitgewerkt. De melkproductie is toegenomen, de prijs gekelderd. “Dat had iedereen kunnen zien aankomen. De boeren hebben zich gek laten maken. Ze vragen om hulp van de overheid. Hoezo hulp? Denk liever eerst na voordat je de veestapel vergroot.”

Hij geeft de Rabobank er fors van langs. “Die bank heeft melkveehouders niet afgeremd, maar juist gestimuleerd. En nu stort het hele systeem in elkaar.”

Meer over de visie van Geert Mak dit weekend op Boerderij.nl

Beheer
WP Admin