Home

Nieuws 20 reacties

Geert Mak haalt fel uit naar Rabobank

De Rabobank is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de crisis in de melkveehouderij. De bank had boeren moeten waarschuwen tegen ongebreidelde uitbreiding, maar heeft zijn klanten juist opgejut. Dat zegt historicus Geert Mak.

In 1996 presenteerde Geert Mak zijn veelgeprezen boek Toen God verdween uit Jorwerd. Mak beschreef hierin de stille revolutie op het Friese platteland. Eerder deze week gaf hij in Wageningen zijn analyse over de ontwikkelingen rond Jorwerd in de afgelopen 20 jaar.

'Friesland brabantiseert'

Volgens Mak is het Friese platteland de laatste jaren omgevormd tot agrarisch bedrijventerrein. "Wie met zijn bootje door Friesland vaart, ziet gloednieuwe megastallen, brokken van lelijkheid. Friesland 'brabantiseert' in hoog tempo."

'Denk na voordat je de veestapel vergroot'

De afschaffing van de quota heeft volgens Mak desastreus uitgewerkt. De melkproductie is toegenomen, de prijs gekelderd. "Dat had iedereen kunnen zien aankomen. De boeren hebben zich gek laten maken. Ze vragen om hulp van de overheid. Hoezo hulp? Denk liever eerst na voordat je de veestapel vergroot."

Hij geeft de Rabobank er fors van langs. "Die bank heeft melkveehouders niet afgeremd, maar juist gestimuleerd. En nu stort het hele systeem in elkaar."

Meer over de visie van Geert Mak dit weekend op Boerderij.nl

Laatste reacties

 • kleine boer

  Volgens mij vergeet ie even te melden dat die zelfde overheid de grens met Rusland dicht heeft Laten timmeren ....elk bedrijf waar ineens de afzet voor gedeelte wegvalt zal andere weg ermee moeten vinden en ook nog toevallig een quotum wat wegvalt zijn al 2 dingen voor lagere melkprijs maar ook met quotum was er net als 2009 een lage prijs nu dat weet toch ook iedereen

 • Trot

  Er is maar een veroorzaker dat zijn we zelf nooit genoeg al maar groter en de schuld bij een ander leggen

 • DJ-D

  Frieslandbank....

 • Albert Albers

  Wat een kul verhaal. Je beslist toch zelf of je een grote stal bouwt of niet. Daarnaast ken ik legio bedrijven waar de Rabo nee zei en die vervolgens naar een ander bank gingen of een andere vorm van financieren kozen. En er stort ook geen heel systeem in elkaar. We zitten in een periode dat de vraag om verschillende redenen wat tegenvalt en de productie juist is toegenomen, wat overigens maar voor een klein deel te maken met afschaffing van de quotering. Deze periode moeten we even doorheen, al zal dat misschien niet voor iedereen lukken. Maar ook dat hoort bij het ondernemen, alleen dat zijn we als melkveehouders nog niet gewent. De vraag naar melk zal op een zeker moment weer toenemen en ook de productie zal een keer zakken, zeker wereldwijd gezien. We zijn immers afhankelijk van weer, beschikbaar voer, etc. En focus je op je bedrijf, zorg dat je technisch goed draait en geef niet overal anderen de schuld van, dan kom je deze moeilijke periode ook wel door.

 • landboer

  Kan mij heel goed voorstellen dat een buitenstaander zo denkt,heeft ergens ook gelijk al zou ik in plaats van Rabo ,LTO NZO invullen ,oftewel de boerenvoormannen, uiteindelijk is de bank slechts een bedrijf dat winst moet/wil maken.

 • oorspronkelijk


  als Rusland wel melk of geen melk uit EU betrekt maakt voor de wereldmarkt geen verschil.
  dus moet onze productie afgestemd op constante afnemers.
  voor wereldmarkt produceren hebben we te veel kosten verhogende regels
  bewindslieden zonder visie denken dat de sector veerkracht genoeg heeft om de door groei opgelegde regels economisch te weerstaan

 • agratax.1

  Hiermee zet Mak de veehouder weg als iemand die niet zelf kan denken, die alles doet wat de bank en zuivelindustrie hem adviseren. Als Mak echt gelijk heeft, dan zijn boeren dus geen ondernemers, maar slaven/geknechten van de agro industrie en de geld verschaffers.
  Mak ziet boeren dus niet als Ondernemers die zelfstandig de markt kunnen interpreteren en daar na kunnen handelen uit eigen inzicht.

 • Farmer4life2

  @agratax als dat wel zo was, had men gekozen voor inkrimpen.

 • Farmer4life2

  Zijn trouwens meer bedrijven die reorganiseren

 • Bennie Stevelink

  Het is al zo vaak gezegd: ook mét melkquotering hadden wij nu vrijwel dezelfde melkprijs, net als in 2009.

  Wat betreft de ongeremde groei van de melkveehouderij ligt de oorzaak juist bij de politiek. De VVD en PvdA die het niet eens konden worden over de manier waarop de melkveehouderij begrenst moest worden en dus maar niets deden. Net als twee voerlui op de bok van een wagen. Ze rijden in de richting van het kanaal. De een wil links af de ander rechts. Ze kunnen het niet eens worden dus gaat het paard rechtdoor en komt in het kanaal terecht.

 • radewijk

  Albert helemaal met je eens

 • Mtswie

  Albert helemaal met je eens.

 • Nick1983

  "Wat een kul verhaal. Je beslist toch zelf of je een grote stal bouwt of niet."

  Ja zeker. Het punt is alleen dat ook boeren die niet bouwen de dupe zijn van een lage melkprijs.

 • pinkeltje

  Alsof die helderzienden bij de Rabobank het allemaal zo goed weten. Uiteindelijk beslis je zelf of je wel of niet gaat uitbreiden en anderzijds had ik de commentaren wel eens willen zien als welke bank dan ook financieringen voor uitbreinding massaal hadden geweigerd omdat ze geen heil zagen in uitbreiding en iedereen de omvang van zijn bedrijf maar bij het oude moest laten. Beetje makkelijke gepraat allemaal van deze op zich wel interessante historicus waar ik al veel met plezier van heb gelezen. Dat hij zoveel inzicht heeft in de wereldmarkt voor melkproducten was me nog niet bekend. Maar zo te horen is dat een vrij simpele problematiek.

 • info59

  quotum functioneert alleen in combinatie met import en export heffingen. Wanneer zijn deze verlaagt/afgeschaft Bennie Stevelink? Volgens mij rond 2009!!

 • boerke brabant

  hier zit Mak toch flink mis. Ondernemers zijn zelf schuldig. Ik ken een aantal gevallen waar de Rabobank niet wilde financieren. De nieuwe stal staat er ondertussen toch, maar wel via een andere financierder !

 • Bennie Stevelink

  @info59, dat was in 2006. Vanaf die tijd zien wij de melkprijs dan ook alle kanten op bewegen.
  Je kunt de melkprijs wél sturen met alleen importheffing en exportsubsidie ZONDER melkquotering. Dat hebben wij gezien vanaf 1958 tot 1983. In 1983 is de melkquotering ingevoerd om de KOSTEN van exportsubsidie te beperken, niet om de melkprijs te beschermen want dat hadden wij toen al 25 jaar.
  Je kunt de melkprijs NIET beschermen met alleen melkquotering zonder importheffing en exportsubsidie, dat hebben wij gezien vanaf 2006.
  Omdat de importheffing en exportsubsidie al in 2006 waren afgeschaft had voortzetting van het melkquotum geen enkele zin wat betreft de melkprijs.

 • veldzicht

  Kan mij niet voorstellen dat iemand(melkveehouder) zo naief is dat ie denkt dat je de melkprijs in Nederland of de EU op 35 cent kan houden terwijl het in de rest van de wereld op 25 cent ligt.
  dan gaat er geen kg. zuivel nog het land uit terwijl we worden overspoeld van uit het buitenland.
  bovendien pikken de mensen het niet als er meer steun of subsidie naar de landbouw gaat, eerder zal het minder worden zeker als het aan D 66 ligt.

 • verzekering

  Bevestigd maar weer eens , dat je aan al die pietpraat van de Rabo die ze wekelijks in Boerderij overnemen niets hebt. Laten ze zich maar beperken tot hun eigen zaken.
  Boeren zijn ondernemers en de Rabo is zakelijk gezien een verkoper, dus die proberen stemming te maken met het doel je iets aan te smeren. Stap je daar als boer in , moet je achteraf niet klagen.

 • agratax.1

  @farmer4live2. Bedoel je dat d eboeren dan hadden gekozen voor inkrimpen? Hadden ze moeten doen, maar helaas denken ze allemaal dat ze buurman kunnen overleven en zelfs zijn bedrijf overnemen. Het gevolg is over duidelijk, een ieder die het kan betalen volgens de bank krijgt geld om zijn idee uit te voeren. Iedereen op deze wereld is van mening dat groot overleeft en zelfs zalig makend is. dat bedrijven buiten de landbouw groeien heeft niets te maken met meer productie maar is een gevolg van samenvoegen. Dit laatste willen maar weinig boeren en dus moeten ze groeien door meer te maken als het kan zonder overnames of voegen. Intensievere methodes. Maar de Bank, de Geldschieter de schuld geven gaat mij te ver. De schuld zijn we met elkaar zelf, door ter blijven vasthouden aan het groeimodel.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.