Home

Nieuws 7 reactieslaatste update:18 apr 2016

Geen afroming fosfaatrecht bij overdracht in familie

Afroming van fosfaatrechten bij bedrijfsoverdracht in de familie lijkt van de baan. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil dat opnemen in het wetsvoorstel voor de invoering van fosfaatrechten voor melkvee.

Dat zei hij donderdag 14 april tijdens een debat in de Kamer in reactie op een motie van CDA, SGP, ChristenUnie en SP waar een meerderheid voor lijkt. In de motie is sprake van familieverband tot en met de derde graad, dat is onder meer bij bedrijfsoverdrachten aan kinderen en kleinkinderen. Het wetsvoorstel wil Van Dam nog voor de zomer naar de Kamer sturen. Dat wordt allemaal krap voor de beoogde invoering per 1 januari 2017.

Amper ruimte voor al te veel knelgevallen

De staatssecretaris maakte duidelijk amper ruimte te hebben voor al te veel knelgevallen. Zelfs een volledig compenseren van latente ruimte op extensieve bedrijven wilde hij niet toezeggen. Dit ondanks herhaalde pogingen van onder meer de SP, GroenLinks en de ChristenUnie. "Minder afromen voor de ene groep in 2018 betekent onherroepelijk dat de generieke afroming voor de rest van de bedrijven hoger wordt", aldus Van Dam.

Hoogte afroming wordt medio 2017 vastgesteld

De fosfaatrechten worden toegekend per 1 januari 2017, de hoogte van de afroming wordt medio 2017 vastgesteld. Extensieve grondgebonden bedrijven krijgen begin 2017 extra rechten toegekend Daarmee moet in ieder geval een deel van de afroming gecompenseerd worden. Van Dam wilde op geen enkele manier toezeggen om te wachten met fosfaatrechten zolang er geen garantie is dat de derogatie verlengd wordt na 2017. Dat is volgens hem niet de juiste volgorde.

Laatste reacties

 • waldpyk

  "Een deel van de afroming gecompenseerd?"
  Dat komt erdus ondanks alle mooie woorden over grondgebonden landbouw op neer dat de extensieven moeten bloeden voor de intensieven!
  De cowboys hebben dus wederom gewonnen......

 • wrb

  idd waldpyk, dat viel mij ook op... mooie woorden over duurzaam, milieu enz. Maar ondertussen wordt de intensieven wel de.hand boven t hoofd gehouden als maar een deel wordt gecompenseerd.

 • de beul

  Ik boer al weer heel wat jaren.Was een kleine jonge toen er in ons dorp een grote veeauto stopte.
  Er werden 10 melkkoeien opgeladen bij de buurman.
  Ik mijn vader vragen,waarom buurman koeien wegdeed.
  Mijn vader zei,buurman huurde 5ha van de kerk,en die heeft hem het land opgezegt.
  Dus nu heeft buurman geen grond,geen voer,en hij kan zijn stront niet kwijt.
  Toen werd er nog duurzaam geboert,toen reden er nog geen vrachtwagens af en aan.
  In de winter kwam er een schip met vezels,en de plaatselijke fourage koopman bracht wat koeiekoeken.
  Denk maar eens goed na over duurzaamheid,dat is gondgebonden.
  Anders kun je geen koeien melken.

 • winden

  Helemaal mee eens hier altijd geïnvesteerd in grond toen een stal gebouwd en straks geen mest om het gras te kunnen laten groeien.

 • vd m.

  Geen afroming fosfaatrecht tot aan de 3e graad bij familieoverdracht en dat er hiervoor waarschijnlijk een meerderheid voor is. Marijn van Dam zei in het kamerdebat hierover als deze afroming niet plaats vindt, dan wordt de generieke korting voor anderen hoger. De generieke korting is ook nodig om de fosfaatbank te vullen. De fosfaatbank wordt een tendersysteem. Bij grondgebonden is de intentie dat deze melkveehouder niets inlevert, doordat hij meer fosfaatrechten krijgt en door afroming geen verlies heeft, oftewel uiteindelijk gelijk blijft. Alleen dierhouders krijgen fosfaatrechten omdat die de fosfaat produceren.

 • teunisenwilly1

  Helemaal met waldpyk eens. Grond gebonden mag niet eens zijn eigen krachtvoer telen want de voer leveransiers moeten gespekt worden hebben ze geld voor innovatie om voer te maken voor de intensieve melkveehouderij die mogen dan meer koeien dus ook meer stront die ze niet kwijt kunnen verbied dat eens. het is toch te gek voorwoorden dat dat mogelijk wordt gemaakt. Het word nog gepromoot door LTO.
  De maatschappelijke melkveehouderij wordt zo kapot gemaakt. net als ZLTO de varkenshouderij het gedaan. Allemaal groter promoten en kapot gaan. Handelaren en makelaars lachen zich te barsten. En advieseurs loeren ook op de paar centen die je nog verdient.

 • melkveehouder .

  Het is enerzijds ergerlijk, maar anderzijds lachwekkend, als je in ogenschouw neemt welk " gebaar" deze minister maakt. Eerst een hele doos sigaren stelen, om vervolgens met veel bombarie een sigaar terug te geven. We worden bij de bok gedaan door deze minister die opereert als trekpop van belanghebbenden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.