Home

Nieuws 7 reacties

ForFarmers definitief naar de beurs

ForFarmers gaat definitief naar de beurs. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders in het Gelderse Laren werd met 99,9% van de uitgebrachte stemmen goedkeuring verleend.

Het is een unieke gebeurtenis, erkent topman Yoram Knoop, die denkt dat het positief is voor de uitstraling van de landbouw. "ForFarmers wordt het enige echte agrarische aandeel op de Damrak."

'Een echt boerenbedrijf'

Volgens Knoop blijft ForFarmers 'een echt boerenbedrijf'. "Het succes van ForFarmers is onlosmakelijk verbonden met het succes op het boerenerf. De betrokkenheid van boeren bij het bedrijf is daarom heel belangrijk. Er zijn een serie waarborgen ingebouwd die de invloed van de coöperatie op alle grote besluiten garandeert", zegt Knoop.

Als de coöperatie een aandeel van 20% heeft, heeft ze het laatste woord over alle grote beslissingen van het bedrijf, zoals het wijzigen van statuten, grote investeringen en overnames. Bijna 18% van het vermogen wordt niet op naam gezet zodat de ondergrens gemakkelijk gehaald wordt. Eind 2015 hadden de leden van de coöperatie 68% in handen.

Topman Yoram Knoop: "Er zijn een serie waarborgen ingebouwd die de invloed van de coöperatie op alle grote besluiten garandeert."
Foto: Jan Willem Schouten

Een dividendaandeel

Knoop noemt ForFarmers een typisch dividendaandeel. Waar beleggers bij een groeiaandeel instappen met het oog op een zo snel mogelijk groeiende beurskoers, kiezen beleggers straks voor ForFarmers met het oog op dividend. Het bedrijf belooft 40 tot 50% van de winst direct uit te keren.

Voorzitter Jan Eggink ondersteunt de beursgang van harte. De melkveehouder uit het Gelderse Laren denkt dat veel boeren ForFarmers-stukken vasthouden. Eggink: "Het best renderende vermogen in mijn bedrijf zijn de certificaten ForFarmers." Volgens de melkveehouder is ForFarmers aantrekkelijk, niet alleen omdat het een mooi dividend belooft, maar ook als oer-Hollandse trots.

Aandelen beter tot waarde gebracht

De beursgang betekent volgens het bedrijf dat aandelen beter tot waarde kunnen worden gebracht. ForFarmers was oorspronkelijk een coöperatie. In 2007 zijn de coöperatie en de onderneming ForFarmers gesplitst. Sindsdien is het vermogen in de onderneming op naam gezet. Leden konden de vermogenstitels omzetten in certificaten.

De certificaten zijn sinds 2010 op een platform verhandelbaar. Ook externe beleggers kunnen stukken kopen. Met de beursgang wordt het bedrijf meer zichtbaar en kunnen ook institutionele beleggers instappen. Volgens Knoop is de interesse van institutionele beleggers groot. Het bedrijf wordt al gevolgd door alle grote banken in Nederland.

Laatste reacties

 • Achterhoeker

  begin van het einde!

 • a van Gerwen

  Ik zou er als klant nog niet zo blij mee zijn als rendement, winstmaximalisatie en dividenduitkering aan aandeelhouders leidinggevend moeten worden. En dit alles vaak gebaseerd op korte termijn denken onder druk van de aandeelhouders.

 • En

  Ze zullen in de markt moeten (blijven) presteren anders is het gauw afgelopen. De keuze is immers reuze.

 • Snel

  veel boeren hebben nu met participaties en certificaten een godsvermogen in handen waar menig concullega boer in deze zware financiële tijd jaloers op is. Eerlijk verkregen door vertrouwen te houden in deze organisatie. Zelf ook

 • HJ O R

  Het lijkt mij geen goede zaak als de leden niet willen investeren in hun eigen cooperatie . De vreemde investeerders doen dat niet voor de boeren maar voor hun eigen gewin. Kortom einde ForFarmers, het is niet voor niets dat de klanten massaal het voer een anderweg weghalen.

 • drikhend

  Het belang van lid of boer telt allang niet meer . Maar het overleven van bedrijf is het eerste belang . Dan kan men ook het belang van de boer dienen . Door vooruitstrevend te werken en met kennis de boer op . Zodat hier goede resultaten gehaald worden . Daarom is het scheiden van productie bedrijven van coöperaties een goed begin iemand die zelf producten maakt verkoopt kan niet altijd belang van leden dienen . Maar als een coöperatie mede eigenaar is kunnen de leden kiezen om hier bv van te voeren en ook mee te delen in de winst . Of elders voer te kopen en alleen mee te delen in de winst . Kan beide in belang zijn van de leden . En het is een mooi potje voor later . Want in verleden zijn bij veel coöperaties stoppers met niks mee uit moeten stappen . Volg de middelgrote particulieren mengvoeder bedrijven maar eens . Enkele jaren geleden waren deze zoals het er toen uitzag ten dode opgeschreven . Nu zie je ze weer flink opkomen . Zij hebben ook voort veel kennis in huis en kopen samen massaal hun grondstoffen in . En staan korter bij hun klant dan de grote logge bedrijven . De druk neemt hier door toe op de grote jongens . En daarom beste HJOR denk ik dat voor de boeren ook niet zinvol is om in hun coöperatie te investeren . De boer kan beter in zijn bedrijf investeren of in iets wat geld op levert bv aandelen For Farmers met de keuze elders voer te betrekken .

 • zon

  Ik verbaas me erover dat andere voercooperaties geen plan hebben liggen hoe ze om moeten gaan met de situatie dadelijk dat FF boeren met een dikke knip zomaar aan kunnen kloppen en voer kunnen kopen voor hetzelfde geld en niet hoeven te betalen voor de investeringen die gedaan zijn door de niet FF boeren maar wel profiteren van het rendement van die investeringen.


Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.