Home

Nieuws

Extra kunstmestproductie door koningsdagurine

Een steentje bijdragen aan de kunstmestproductie, door te plassen. Dat deden mannen gisteren op koningsdag in Amsterdam.

Het Amsterdamse waterbedrijf Waternet heeft gebruik gemaakt van de aanwezigheid van de vele bezoekers aan Amsterdam op koningsdag. Mannelijke bezoekers hebben tijdens koningsdag - zonder dat ze het wisten - meegewerkt aan de productie van kunstmest, namelijk door te plassen. Op drie verschillende locaties in de stad zamelde Waternet in totaal 23.000 liter urine in. De urine werd naar de fosfaatfabriek in Amsterdam-West afgevoerd, waar ze uit de urine de fosfaat halen om er de meststof struviet van te maken.

Met koningsdag pure urine

Het waterbedrijf recyclet al sinds 2013 urine, maar doet dat via normale toiletten, wat tot gevolg heeft dat er veel spoelwater bij zit. Op Koningsdag werden zogenoemde droge urinoirs gebruikt waardoor de urine puur. Volgens het waterbedrijf levert het afvalwater van Amsterdam al voldoende fosfaat op om jaarlijks 10.000 voetbalvelden te kunnen worden bemest.

Of registreer je om te kunnen reageren.