Home

Nieuws

Europarlementariërs bang voor handelsdeal Mercosur

Zeventien Europarlementariërs uiten in een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie hun zorg over een mogelijk vrijhandelsverdrag met Mercosur.

De landbouw moet volgens de ondertekenaars blijvend worden beschermd tegen concurrentie uit Zuid-Amerika. Ze vragen Juncker ook om een analyse te maken van de impact van handelsdeals voor de landbouw.

De brief is ook gericht aan de Eurocommissarissen voor landbouw (Phil Hogan) en handel (Cecilia Malmström).

Vrees voor meer concurrentie

De Europese Commissie onderhandelt met Mercosur over lagere importtarieven en -quota. In mei wisselen de twee partijen voorstellen uit. De Commissie onderhandelt ook met Japan en heeft onderhandelingen met Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië op de rol staan. Ook in het geval van Australië en Nieuw zeeland wordt gevreesd voor meer concurrentie op landbouwgebied.

De groep wordt aangevoerd door de voorzitter van de landbouwcommissie Czeslaw Adam Siekierski. Ook de handtekeningen van Albert Dess en Paulo De Castro staan onder de brandbrief. Dess en De Castro zijn respectievelijk coördinator van de Christendemocraten en Sociaaldemocraten in het Europees Parlement. Het zijn de fracties met het grootste aantal zetels.

Concessies eisen van EU

Onder de lidstaten van Mercosur zijn Brazilië en Argentinië. De twee landen behoren tot de grootste exporteurs van rundvlees, granen en soja wereldwijd. Brazilië is ook een grote exporteur van varkensvlees, kippenvlees en suiker. Omdat landbouwproducten de export van de Mercosur-landen domineren, zullen ze naar verwachting vooral op dit dossier concessies van de EU eisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.