Home

Nieuws 1 reactie

EuropaBio: EU treuzelt veel te lang met GMO

Een verwijt aan de Europese Commissie: die stelt besluiten over toelating gentechgewassen eindeloos uit. Dat zegt althans EuropaBio.

EuropaBio vindt dat de Europese Commissie een wanprestatie levert door eindeloos besluiten over genetisch gemodificeerde gewassen uit te stellen. EuropaBio is de belangenorganisatie voor biotechnologiebedrijven in de EU. Het bedrijf noemt het voorbeeld van drie genetisch gemodificeerde sojagewassen die sinds respectievelijk 2011 en 2012 op toelating wachten.

'Wanbeleid van Europese Commissie'

Volgens EuropaBio is de laatste stap in feite het neerzetten van een stempel. Toch wacht de Commissie nu al ruim 3 maanden op het zetten van deze laatste toelatingsstap. EuropaBio citeert ook de Europese ombudsman, die in januari schreef niet in te zien waarom de Commissie zoveel tijd nodig heeft. Het inhoudelijke werk voor toelating is immers al gebeurd.

Secretaris-generaal Nathalie Moll van EuropaBio: "We vragen de Commissie om onmiddellijk de finale autorisatie te verlenen tijdens haar bijeenkomst op 12 april." EuropaBio wijst erop dat het zaaiseizoen al is begonnen: "Het wanbeleid van de Commissie inzake deze drie producten leidt al concreet tot marktverstoring en materiële schade."

Gentech is controversieel onderwerp in EU

Genetisch gemodificeerde gewassen zijn in de EU een controversieel onderwerp. In Noord- en Zuid-Amerika staat op het grootste deel van het areaal al genetisch gemodificeerde soja en mais. In de EU is maar één variant, de maissoort MON810, toegelaten voor de teelt. De toelating is door deels door de Commissie teruggelegd bij de nationale overheden.

Eén reactie

  • Bertus Buizer

    Welk belang zou er bij gediend zijn, dat de Europese Commissie snel zou moeten handelen? Ik stel de Europese Commissie voor om het referendum voor CETA en dat voor TTIP af te wachten. Die zullen vast ook daarover gaan.

    Vandaag las ik in een recent artikel van Reuters dat India een manier heeft gevonden om Monsanto het land uit te werken. Zie: <>

    Het kán dus wel! En is het niet veelzeggend dat een land als India, dat bijna een kwart (24%) van het totaal aantal boeren ter wereld telt, zich zo hevig moet verzetten tegen Monsanto om de Indiase boeren weer toekomst te bieden?

    Ook in Ghana en Burkina Faso hebben boeren problemen vanwege ggo-gewassen. Lees ook: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.