Home

Nieuws 4 reacties

'Crisis melkveehouderij drukt afzet trekkers'

In West-Europa zijn minder trekkers en machines verkocht door de crisis in de melkveehouderij, zegt machineconcern Agco.

Machinebouwers hebben het afgelopen kwartaal wat minder trekkers en combines verkocht in West-Europa. De grootste terugval was zichtbaar in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië, terwijl in Frankrijk juist meer is verkocht. Dat meldt machinebouwer Agco, dat de terugval wijt aan lagere prijzen voor zuivel en graan. Agco is het bedrijf achter de merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra.

Crisis in EU-melkveehouderij

In Europa speelt de crisis in de melkveehouderij een belangrijke rol, aldus de Duitse topman van Agco, Martin Richenhagen. De industrie als geheel verkocht volgens Agco in Europa 3% minder landbouw- en smalspoortrekkers en 2% minder combines. Europa is voor Agco de grootste markt.

Agco realiseerde in de verkoopregio Europa, Midden-Oosten en Afrika niettemin een kleine omzetgroei van 1,8%. Als wisselkoersen gelijk waren gebleven, was de omzet ruim 4% gegroeid. In Europa werd wel minder winst geboekt, onder meer omdat relatief meer lichtere en goedkopere machines zijn verkocht en omdat meer werd uitgegeven aan technische ontwikkeling.

Enorme terugval in Agco-thuismarkt Amerika

De 'Europese' resultaten vormen een contrast met de enorme terugval in Noord- en Zuid-Amerika. In Noord-Amerika, waar Agco haar hoofdkantoor heeft, vielen verkopen van trekkers en combines terug met respectievelijk 12% en 17%. Agco's eigen omzet daalde 14%. De onderneming verkocht minder trekkers met veel pk's en spuitmachines en iets meer lichte trekkers en onderdelen.

In Zuid-Amerika daalde de afzet van trekkers 42%, terwijl 20% minder combines werden verkocht. De Zuid-Amerikaanse omzet van Agco daalde ook met 42%. De wisselkoersen in Brazilië en Argentinië spelen hier een grote rol.

Lagere nettowinst

Agco boekte in het eerste kwartaal een omzet van $1,6 miljard (€1,4 miljard), 8,4% minder dan een jaar eerder. De nettowinst daalde van $29,9 miljoen tot $10,2 miljoen, omgerekend €8,9 miljoen. De schuld is het afgelopen kwartaal met een derde gegroeid. Het bedrijf sloot recent leningen af bij Rabobank, voor in totaal €300 miljoen; die worden deels gebruikt om andere schulden af te lossen.

Laatste reacties

  • el

    Geld lenen om een lening af te lossen?

  • farmerbn

    Ja, bijna nul rente tegenwoordig hè.

  • Crisis in de melkvvehouderij,laat me niet lachen.

  • agratax.1

    @jop. De schuld ligt altijd buiten jezelf. Dat de martk verzadigd zou kunnen zijn, willen de heren fabrikanten niet aan. Dus de dalende prijzen voor graan en melk zijn de boosdoeners. Misschien zijn de machines wel zo goed, dat ze jaren langer mee gaan dan de heren verwacht hadden en ruilen de boeren even niet in nu hun winst tegen valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.