Home

Nieuws 3 reacties

Consument let minder op duurzaamheid

Van de Nederlanders zegt 22% bij het kopen van producten en diensten scherp op te letten of ze goed zijn voor mens, maatschappij en milieu. Dat is ruim een kwart minder dan 2 jaar geleden.

Dat blijkt uit de 7de Maatschappelijke Imago Monitor onder 4.400 Nederlanders van adviesbureau Hope & Glory en Motivaction.

Een ruime meerderheid (58%)van de ondervraagden vindt dat de overheid meer maatschappelijke verantwoordelijkheid bij bedrijven wettelijk mag afdwingen. "Het wantrouwen van de consument in het maatschappelijk gedrag van bedrijven is nog steeds groot en vormt een alibi voor meer optreden van de overheid", stelt strategiedirecteur Bas van Haastrecht van Hope & Glory. "Opvallend is dat dit breed gedragen wordt. Het is zeker niet alleen een links standpunt."

'Eigen belangen staan meer voorop'

Dat consumenten de verantwoordelijkheid nu meer buiten zichzelf zoeken, heeft volgens Van Haastrecht te maken met de afbouw van de verzorgingsstaat en de kwakkelende economie. "Het zeker stellen van hun eigen belangen staat meer voorop. De verantwoordelijkheid voor een groot vraagstuk als duurzaamheid is voor velen op dit moment blijkbaar te veel."

Friesland Campina beste imago

Hoewel consumenten aangeven bij hun eigen aankopen minder op duurzaamheid te letten, vindt 84% het belangrijk dat bedrijven hier aandacht aan geven. Zij rekenen bedrijven daar ook op af, zo blijkt uit het rapportcijfer voor het maatschappelijk imago van bijvoorbeeld Volkswagen. Dit imago daalde door het schandaal met de sjoemelsoftware van 5,6 vorig jaar naar nu 4,4, aldus het rapport.

De top 30 grootste bedrijven van Nederland halen een gemiddelde score van 5,8. Friesland Campina staat daarin voor het zesde jaar achter elkaar op nummer 1 met een imagoscore van 6,5, gevolgd door Philips en Eneco. Shell staat op de laatste plaats met een rapportcijfer van 4,6.

Bekijk een samenvatting van de Maatschappelijke Imago Monitor:

Laatste reacties

  • vd m.

    Ook de consument kijkt naar zijn portemonee, want duurzaam voedsel is vaak duurder.

  • vd m.

    Ook de consument kijkt naar zijn portemonee, want duurzaam voedsel is vaak duurder.

  • info36

    Voedsel kost niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.