Home

Nieuws

Canada: vrijhandelsverdrag met EU snel van kracht

De Canadese handelsminister Chrystia Freeland verwacht dat een vrijhandelsverdrag met de EU al vroeg in 2017 van kracht wordt.

Freeland heeft er vertrouwen in dat het verdrag, CETA genoemd, op unanieme steun in het Canadese parlement kan rekenen. Ze zei dit bij een bezoek aan Europa. Ratificatie lijkt nog onzeker.

Kritiek Canadese boeren

Freeland noemt de deal de 'gouden standaard'. Andere handelsdeals zullen gebaseerd zijn op wat de EU en Canada hebben afgesproken, aldus de politica. De EU en Canada kwamen in 2013 tot een overeenkomst. Het liep vertraging op, onder meer door kritiek van Canadese melkveehouders en aanpassing van afspraken voor investeerdersbescherming.

EU schaft importquota af

Canada en de EU zullen meer dan 90% van de importtarieven schrappen. De EU verschaft importquota met verlaagd tarief (TRQ) af voor Canadees rundvlees en varkensvlees. De EU stelt een TRQ in voor 80.000 ton varkensvlees, die grotendeels heffingsvrij de EU in mag. Ook wordt een TRQ voor heffingsvrije invoer van 50.000 ton rundvlees ingesteld.

Andersom vergroot Canada de markttoegang voor kaas en andere zuivelproducten uit de EU. Canada spreekt af 145 in de EU beschermde herkomstbenamingen voortaan ook te beschermen.

Europese zorgen

In de EU is ratificatie nog onzeker. In Nederland hebben Milieudefensie, FNV en een serie boerenorganisaties waaronder zelfs een vakgroep van LTO zich verenigd als tegenstanders van CETA. Roemenië en Bulgarije dreigen ratificatie op te schorten als Canada de visumplicht voor haar burgers niet opschort. Ook de Belgische regio Wallonië is vooralsnog niet bereid tot ratificatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.