Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:21 apr 2016

Brabant luidt noodklok over leegstand

4 tot 6 miljoen vierkante meter staloppervlak komt de komende jaren leeg in Noord-Brabant en zal moeten worden gesloopt. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoekbureau Alterra. Brabant luidt de noodklok als eerste provincie de noodklok. Overige provincies worstelen eveneens met agrarisch leegstand.

Circa 40% van de agrarische bedrijven stop in de periode tot 2030. Dat zijn circa 4.400 boerenbedrijven, goed voor 8,6 miljoen vierkante meter aan gebouwen. Hergebruik is mogelijk voor circa 3 miljoen vierkante meter. 4 tot 6 miljoen vierkante meter aan stallen zal moeten worden gesloopt in de periode tot 2030. Dat verwachten de onderzoekers van Alterra.

Verloedering landschap

Provinciebestuurder Erik van Merrienboer luidt de noodklok. De leegstand heeft grote gevolgen. "Niet alleen voor de boeren maar voor de hele samenleving", aldus Van Merrienboer. Hij vreest voor verwaarlozing van erven en verloedering van het landschap. Ook voorziet hij ongewenst hergebruik van verouderde en ongunstig gelegen stallen door boeren die zo'n bedrijf huren of kopen.

Ook werkt leegstand criminaliteit in de hand. Lege mestkelders worden bijvoorbeeld gebruikt als dumpplaats voor drugafval. Van Merrienboer noemt ook het sociale en financiële leed voor de betrokken boeren. Dit betreft met name varkensboer omdat hun bedrijf niet zelden onverkoopbaar blijkt, pensioengeld niet vrij kan komen of verdampt.

Video: Provincie Noord-Brabant

In Noord-Brabant is 1 op de 5 locaties in het landelijk gebied een agrarisch bedrijf. Het ging in 2012 om circa 11.400 agrarische bedrijven en ruim 14.000 locaties, goed voor 26 miljoen vierkante meter opstal. Dit is 48% van de totale bebouwing in het landelijk gebied. Dit zijn veelal oude stallen, die niet meer voldoen aan de moderne milieu-eisen en vaak asbesthoudende materialen bevatten.

<em>Illustratie: Provincie Noord-Brabant</em>
Illustratie: Provincie Noord-Brabant

Sloop fiscaal aantrekkelijk maken

Noord-Brabant ziet een enorme sloopopgave op zich af komen van 4 tot 6 miljoen vierkante meter tot 2030. De provincie onderzoekt of het mogelijk is sloop fiscaal aantrekkelijk te maken bij bedrijfsbeëindiging. Ook wil de provincie potentiële stoppers hulp bieden bij sociale en financiële problemen.

Leegstand ook in andere provincies een probleem

De situatie in Brabant is niet uniek. De Limburgse gedeputeerde Patrick van den Broek meldde onlangs dat hij eveneens verwacht dat 40% van de Limburgse varkensboeren de komende jaren gaat stoppen. In Gelderland staat verrommeling van het landelijk gebied ook op politieke agenda. Leegstand van stallen is eveneens aan de orde in Utrecht en Overijssel. Tot 2030 komt in de regio's rondom Amersfoort en FoodValley (regio Barneveld tot Wageningen) naar schatting ruim 1,3 miljoen vierkante meter aan agrarische bebouwing vrij.

Laatste reacties

 • fietskip

  Ja politiek ga vooral door met nog strengere eisen, dan valt iedereen af!!!!

 • exvarkensboer1

  Ja, boeren laat de rommel maar op kosten van de gemeenschap opruimen!

 • Peet1212

  Laat varkensboeren hun fosfaat aan koeienboeren verkopen dan kunnen ze op een redelijke manier stoppen

 • brouwer112-c1

  in dergelijke gebouwen zou aanverwante activiteiten ook toegestaan moeten worden, ook al is het bestemmingsplan agrarisch.
  heb mijn boerderij verkocht aan twee jonge ondernemers die beide dierenarts zijn [hoofdzakelijk rundvee] maar ze mogen van de gemeente hun dierenartsenpraktijk op die plaats niet vestigen.... belachelijk tijden veranderen

 • pinkeltje

  De politiek wil toch zo graag dat boeren stoppen?

 • el

  De gemeenschap profiteerd ook van de lage voedselprijzen, kunnen ze dan niet even helpen opruimen,@exvarkensboer!

 • fietskip

  @exvarkensboer1, Als de overheid niet zo'n extra hoge eisen had gesteld, hoef je ook niet zo veel op te ruimen!!!
  Ik geloof trouwens niet dat je ooit boer geweest bent aan al je reacties te lezen.

 • teunisenwilly1

  In Brabant kan schijnbaar alles. Bij ons is het eerst slopen en dan nieuwbouw of verbouw.

 • agratax.1

  Geldt deze verloedering alleen voor het buitengebied? Ik zou zeggen NEE de industrie terreinen weten ook wat verloedering is, omdat sloop en grond zoveel moeten kosten, dat er geen bestemming te vinden is voor de gronden. Bij mij in de gemeente is eens bedacht, dat het "oude" industrieterrein moet worden omgezet in een woonwijk. Helaas dit zal niet lukken, want de kosten voor bedrijfsverplaatsing en weer bouwrijp maken van de achtergelaten terreinen kosten vele malen meer dan het omzetten van boerenland in een nieuwe woonwijk. Deze verpaupering ziet men niet en wordt dan ook als minder storend ervaren dan in het buitengebied, maar gezien de landschaarste niet minder ernstig.

 • agro1

  er is geen landschaarste, enkel grote voedsel- en grondstoffen overschotten, zie de bodemprijzen. en ja, dit zijn de gevolgen van wat landbouwbeleid genoemd wordt en waarvan men zich gerechtvaardigd kan afvragen: is dit beleid, of is daarover nagedacht??

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.