Home

Nieuws 3 reacties

'Biodiesel slechter voor milieu dan gedacht'

Het gebruik van biodiesel in de transportsector is veel minder goed voor het milieu dan wordt gedacht, het zorgt uiteindelijk via een omweg zelfs voor meer uitstoot.

Dat blijkt volgens de milieugroep Transport and Environment uit een studie van de Europese Commissie.

De extra uitstoot als gevolg van het gebruik van biodiesel komt in Europa uit op bijna 4%, ofwel 12 miljoen extra auto's op de weg, berekende de milieugroep.

Meer bos ontgonnen voor teelt

De extra uitstoot is vooral het gevolg van het gebruik van landbouwgrond voor de productie van gewassen voor biodiesel zoals soja en palmolie in plaats van voor reguliere voedselgewassen. Er moet daardoor meer bosland ontgonnen worden, wat drukt op het milieu.

Extra uitstoot landbouwmachines

Ook het extra gebruik daarbij van landbouwmachines, bemesting en installaties waar de brandstof wordt geproduceerd, dragen bij aan de extra uitstoot. Transport and Environment bepleit het nu geldende maximum van 7% aan biobrandstof uit landbouwgewassen terug te schroeven naar 0% in 2020.

Laatste reacties

  • veelust

    heb wel mijn twijfels aan dit onderzoek uitgevoerd door een milieu groep , soya is een eiwitgewas, dit wordt niet massaal voor biomassa gebruikt hier worden energie gewassen voor gebruikt zoals mais. Heb trouwens wel mijn twijfels of het telen van energiegewassen voor het maken van bioenergie wel de weg is.

  • pinkeltje

    Dat het telen van energiegewassen voor bioenergie niet de weg is dat is al langer bekend. Een kwestie van het totale plaatje doorrekenen, maar vrijwel iedere partij heeft alleen belang bij het eigen plaatje en brengt dat naar voren. Vervolgens is het allemaal knap ingewikkeld en kun je uit welke studie dan ook niet zondermeer een harde conclusie afleiden. Dat fossiele brandstof niet eindeloos is weten we ook allemaal maar een ieder, aan welke kan van de streep dan ook kijkt liever niet verder dan de neus lang is. De waarheid horen we meestal maar liever niet. Past zo slecht in het eigen plaatje.

  • rpbos1

    @Veelust Soya is inderdaad een eiwitgewas, maar in de Soyabonen zit ook een behoorlijke hoeveelheid Soyaolie, die gebruikt kan worden voor de productie van Biodiesel.

Of registreer je om te kunnen reageren.