Home

Nieuws 1 reactie

Vrijstelling kilometerheffing trekker in België

Vanaf 1 april geldt in België een kilometerheffing voor vrachtvervoer. De heffing geldt voor alle vrachtverkeer met een maximaal toegelaten gewicht van meer dan 3,5 ton. Voor landbouwtrekkers is een vrijstelling mogelijk.

De kilometerheffing vervangt het huidige systeem van het Eurovignet. Volgens de Belgische nieuwssite Vilt.be wordt de jaarlijkse opbrengst van het systeem geraamd op €750 miljoen. Tegelijkertijd is er grote zorg bij transporteurs en ook bij de Belgische Boerenbond waar de kosten terechtkomen. Vrachtwagens en andere voertuigen die niet onder een vrijstelling vallen, moeten een bedrag betalen van 7,4 tot 29,2 cent per gereden kilometer op tolwegen. Dat zijn vooral snelwegen en andere grote, doorgaande wegen. Voertuigen die niet zijn vrijgesteld, moeten gebruikmaken van een gps-kastje dat de kilometers registreert.

Trekkerchauffeur moet vrijstelling wel aanvragen

Voor landbouwvoertuigen geldt weliswaar veelal een vrijstelling, maar deze moet wel worden aangevraagd. Dat geldt ook voor trekkers die niet op tolwegen rijden, meldt brancheorganisatie Cumela. Overtredingen zoals het ten onrechte rondrijden zonder gps-kastje kunnen een boete opleveren van €1.000 per overtreding. De vrijstelling voor buitenlandse landbouwvoertuigen loopt via de website Sofico.

Eén reactie

  • pinkeltje

    Er valt nog heel wat te verzinnen om de kostprijs wat verder omhoog te drukken. Dat het gaten in de begroting van de overheid zou dichten hoef je niet op te rekenen. Die vinden dat een tekort van 4 procent heel redelijk is. Hoe meer ze ontvangen hoe meer ze nog boven hun begroting uitgeven. Dweilen met de kraan open meen ik dat het ook wel wordt genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.