Home

Nieuws 12 reacties

Van Dam: vee heeft recht op meer zorg

Koeien, varkens en kippen zijn geen productiemiddelen, het zijn levende wezens. Ze hebben het recht op meer zorg en medeleven. Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op een bijeenkomst van de Eurogroup for Animals in Brussel.

Van Dam hield een toespraak op een seminar van de Europese dierenwelzijnsorganisatie over de toekomst van dierenwelzijn. Hij vindt dat er veel mogelijkheden zijn om het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren. Hij denkt aan ander voer, langzamere groei en meer ruimte voor de dieren. "De varkens- en kalversector zijn de sector al aan het herstructureren en verbeteren met dit in gedachten", aldus Van Dam.

Nieuwe dierenwelzijnsstrategie EU

De staatssecretaris pleit voor een nieuwe dierenwelzijnsstrategie voor de EU. Daarin moet de regulering gebaseerd zijn op laatste wetenschappelijke inzichten, innovaties en sociaal-economische trends. Van Dam wil ook de Europese transportregels aanpassen. Hij vindt dat slachtdieren niet langer dan 8 uur getransporteerd mag worden. Ook wil Van Dam ingrepen – zoals castratie of snavelkappen minimaliseren. Van Dam wil bovendien dat de Europese markten niet verder wordt geopend voor producten van dieren die onder lagere welzijnsstandaarden zijn gehouden.

Van Dam prijst groepshuisvesting drachtige zeugen

Verbetering van dierenwelzijn in de veehouderij is volgens Van Dam een gezamenlijke verantwoordelijkheid van veehouders, voedselproducenten en dierenwelzijnsorganisaties. Overheden kunnen dit stimuleren door innovatie te ondersteunen.

Van Dam prijst in Brussel de Nederlandse varkenshouderij voor de groepshuisvesting van drachtige zeugen vanaf 4 dagen na de inseminatie en het feit dat 65% van de varkens niet meer gecastreerd worden. Ook spreekt hij lovende woorden over het Beter Leven-keurmerk van de veehouderij en de Dierenbescherming.

Laatste reacties

 • BoerHarm

  Grenzen dicht voor producten van lagere kwaliteit. Goed zo, zal de ttip en de amerikanen ook goed vinden?

 • Koen123

  Zou het niet beter zijn een congres te organiseren voor betere zorg wat betreft onze bejaarden ,de generatie die Nederland na de oorlog met blote handen opgebouwd heeft ligt nu weg te kwijnen,en inde kamer worden debatten gevoerd over ... Ja letterlijk koeitjes en kalfjes,en ja natuurlijk alles wat leeft heeft respect nodig ook onze beesten, maar hier worden de boeren weg gepest en verplaats de dierlijke productie naar een onduidelijk land waar de dieren het echt niet beter hebben , en laten we onze ouderen aan hun lot over, ik ben boer en gelukkig nog niet bejaard maar ik zou me bijna gaan schamen hollander te zijn.
  Politiek word eens wakker en ga je met menselijke zaken bezig houden

 • Alex63

  Goed verhaal Koen 123, volledig met je eens.

 • John*

  heel Europa lacht Nederland uit met de 4 dagen eis. zeugen die vroegtijdig opbreken noem ik alles behalve diervriendelijk. We accepteren t, dekken extra zeugen en hebben gelukkig grote tomen zodat we onze productie halen.. maar die 5% extra opbrekers..

 • rbolding

  Laat de overheid wat betreft vee verzorging eerst maar bij zich zelf beginnen

 • Trot

  wie denkt aan de kat van alle consumenten die last heeft van van vetzucht

 • cornelis 22

  Een land waar het parlement het heeft over kalfjes bij de koe heeft of geen problemen waar men het over kan hebben of is compleet geschift.

 • vandenbrandcv1

  Voor hart voor dieren kan de STAS naar de Oostvaardersplassen

 • josrodenburg

  voor dierenleed hebben we al de oostvaardersplassen daar hoeven dode kalveren in de sector niet bij te komen. we hebben de zorg plicht naar onze dieren en dat doen wij dan ook dus kalveren apart. de overheid heeft ook zorgplicht zolang er een hek om oostvaardersplassen staat. wijs je naar een ander dan wijzen er 3 vingers naar je zelf stelletje kaffers

 • alco1

  Is er nou niemand die Thieme van repliek kan dienen.
  Als zij zegt: Er zijn veertig bedrijven die de kalfjes bij de koe laten, dus het kan.
  Vraag dan gewoon of zij alle cijfers heeft van die bedrijven, zoals sterftecijfer, antibiotica, productie en of het bedrijven zijn met een toekomst.
  Ze zal het antwoordt schuldig blijven.
  Daarmee kun je haar belachelijk maken.
  Als zij echt begaan is met het dieren welzijn zou ze voor de Oostvaarder dieren opkomen.
  Dat ze dat niet doet is een teken dat ze alleen maar oreert voor haar kamer baantje.

 • hylkema.l

  In alle peilingen staat de partij voor dieren op winst.

 • wienbemelmans

  alleen vleesvee bedrijven hebben de kalveren bij de koe lopen
  heb ik ook bij mijn blonde Aquitaine als je dat niet doet heb je
  bij vleesvee grote problemen probeer maar eens een kalf aan
  de emmer te krijgen.maar daar hebben die klunzen totaal
  geen verstand van.ze moesten verplicht stage moeten lopen
  als ze het in de landbouw voor het zeggen krijgen,maar dat is te veel gevraagd van ze want daar stink het en is vies stelletje
  sukkels.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.