Home

Nieuws 7 reacties

Van Dam en Ploumen breken lans voor Oekraïne

Twee Oekraïense ministers en twee Nederlandse bewindslieden breken woensdag de lans voor een betere samenwerking tussen Nederland en Oekraïne op landbouwgebied.

Staatssecretaris Martijn van Dam zegt in de aanloop op een forum over handels- en investeringskansen dat er veel kansen liggen, voor zowel Nederland als Oekraïne. "Oekraïne heeft heel veel land dat ze voor productievere landbouw kan inzetten", aldus Van Dam. "Nederland kan landbouwkennis leveren aan Oekraïne", zegt de staatssecretaris die eraan toevoegt dat samenwerking zorgt voor meer democratie, mensenrechten en stabiliteit in Oekraïne.

Associatieverdrag

De komst van minister Natalie Jaresko (Financiën) en minister Oleksiy Pavlenko (Landbouw) en de aanwezigheid van minister Lilliane Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), hoort bij het charmeoffensief dat Oekraïne inzet om Nederland gunstig te stemmen voor het associatieverdrag, waarover op 6 april een referendum wordt gehouden.

Op het forum komen woensdag 250 Nederlandse en Oekraïense bedrijven. Volgens Ploumen is dat hoge aantal het bewijs dat er grote belangstelling is voor Oekraïne. "Ik heb onlangs tijdens een handelsmissie zelf gezien dat er kansen liggen voor het bedrijfsleven, vooral in de transport en logistieke sector en voor de agro-industrie."

Nee-campagne van PvdD

Ondertussen is de Partij voor de Dieren dinsdag begonnen met de nee-campagne. De PvdD vindt dat het gebrek aan dierenwelzijn en de kinderarbeid in de landbouw en de kolenmijnen alleen al reden zijn om tegen het associatieverdrag te stemmen. De partij vindt dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een waarschuwing tegen kinderarbeid in Oekraïne weer op de website moet plaatsen. De waarschuwing is kort geleden van de site verdwenen. Voordien meldde RVO.nl: "De kans dat u direct met kinderarbeid te maken krijgt is klein, maar u moet er wel alert op zijn. Vooral als u in de agrarische sector of in de bouw onderneemt, is de kans aanmerkelijk dat een productiebedrijf of onderaannemer gebruikmaakt van kinderarbeid".

Laatste reacties

 • zon

  Ploumen was degene die de kledingindustrie aan de schandpaal nagelde vanwege slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid bij de produktie ervan.
  Kennelijk zijn die PVDA principes nu niet meer nodig.

 • geen boer

  het 'voor' kamp kan mij nog steeds niet duidelijk maken waarom dit goed is voor de EU en in het bijzonder voor Nederland. Veel verder dan bangmakerij voor Poetin en gejammer over MH17 komt men niet. Men zou een 'nee'-uitslag 'ongelofelijk' vinden...
  Wellicht dat men met een 'nee' alvast wat kan wennen aan het begrip 'democratie' en dat het volk gewoon mag zeggen wat het vindt? Ook wanneer dat even niet uitkomt?

 • Bennie Stevelink

  De nee-stemmers kunnen mij nog steeds niet uitleggen waarom je alleen met een referendum democratie zou hebben en niet met een vertegenwoordigende democratie.
  Dit terwijl de kwaliteit van besluitvorming bij vertegenwoordigende democratie vele malen hoger is. Kijk alleen maar eens naar het vorige referendum, elf jaar geleden, toen werd pas drie weken voor het referendum duidelijk dat er zou worden gestemd over het charisma van Balkenende. We zijn nu nog maar zeven dagen voor het referendum en de nee-stemmers hebben nog steeds niet duidelijk gemaakt waar ze dit keer over gaan stemmen. Dit zegt iets over het niveau van besluitvorming.

 • geen boer

  @Bennie. Absoluut eens dat een referendum niet zaligmakend is, en algemeen gezien ben ik tegen dit instrument om de redenen die je schetst. Ik ben zelfs voor een 5% kiesdrempel om besluitvorming beter te laten verlopen en frustrerende pressiegroepen uit het parlement te weren.
  Maar goed; nu het referendum er toch is, waarom moeten we nu 'voor' stemmen? Waarom is dat in ONS voordeel, hetgeen wel degelijk (in algemene termen) gepretendeerd wordt?
  Het 'ja' kamp kan dat m.i. niet in duidelijk rationele termen verwoorden. En dat vind ik vreemd; alle lidstaten hebben ongemerkt al 'voor' gestemd, en nog steeds berust de 'ja' campagne, bij navraag door een klein landje aan de Noordzee, slechts op Poetin en MH17?
  Dit terwijl ik, andersom geredeneerd, me wel zorgen kan indenken voor de NL landbouw, wanneer een groot low-cost land zonder duidelijke regelgeving noch handhaving vrijelijk tegen onze landbouw mag concurreren, dit terwijl hier slechts een twijfelachtige markt tegenover staat?
  Misschien zijn er voordelen, maar wat zijn ze?

 • mtseshuis

  @Bennie: Het is toch heel duidelijk: De bedoeling is dat de NL landbouw met concurrentie vervalsing wordt weggeconcurreerd op eigen markt, waar dan ook mee? Niet dat het veel zin heeft om wel of niet te stemmen, want het kabinet gaat er toch niks mee doen. Ik ben absoluut VOOR, maar dan onder gelijke omstandigheden, dus een verbod op legbatterijen, en geen kinderarbeid etc. etc. Succes Oekraïens parlement met het snel maken van wetten die gelijke spelregels met de EU gaat geven!

 • Schraar

  De redenen die van Dam en Ploumen noemen om voor te stemmen zijn nu precies de redenen waarom ik tegen ga stemmen. Grote kansen voor de agro industrie en de boer is weer de dupe.
  De Oekraïne wordt juist door westerse investeringen een gigantische concurrent die met lagere standaarden, dus goedkoper, dus met oneerlijke concurrentie de boeren in de EU kapot concurreert. Van bijna alle producten is er al te veel, daar hebben geen extra importen vanuit Oekraïne voor nodig.

 • geen boer

  zoals ik het nu zie is vooral de landbouw die te vrezen heeft van dit akkoord. In feite heeft Oekraïne momenteel niet veel anders te bieden dan landbouwproductie, en hun landbouwminister heeft al laten doorschemeren het niet te nauw te kunnen gaan nemen met standaarden, voor zover die sowieso al afgesproken zijn.
  Dit begrijp ik vanuit hun positie, echter onze primaire landbouw hier gaat hiervan de dupe zijn. Onze politici gaan niets in de weg leggen van import uit Oekraïne, want zij zijn zielig en het appelleert aan hun ego hier met grote gebaren iets aan te doen. Tegelijkertijd wordt hier te lande de zweep er over gehaald en EU regelgeving mét bovenwettelijke NL bonus tot in de kleinste finesse gehandhaafd, al hengelend naar mooie Europese baantjes. Dat dit dermate kostprijsverhogend gaat werken dat verschillende takken in gevaar dreigen te komen deert hen niet. Deze trend is nu ook al zichtbaar hier en daar binnen EZ.
  Ik zie aankomen dat deze deal vooral goed gaat uitpakken voor de Oekraïense landbouw, maar dat onze landbouw het gelag gaat betalen.
  Hierom stem ik voorlopig tegen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.