Home

Nieuws 2 reacties

Schijf van Vijf: meer groente, minder vlees

Voor een gezond eetpatroon moeten mensen iedere week een keer peulvruchten eten en minderen met vlees, vooral rood vlees.

Dat staat in de nieuwe Schijf van Vijf, die het Voedingscentrum dinsdag heeft gepubliceerd. In de Schijf van Vijf zijn de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad verwerkt.

Noten en thee

Het Voedingscentrum raadt nu aan per dag 250 gram groente te eten, 50 gram meer dan in de vorige Schijf van Vijf. En waar voorheen het advies was: twee keer per week vis waarvan één keer vette vis, is dat nu teruggebracht naar eens per week vette vis. Ook adviseert het Voedingscentrum per dag 25 gram ongezouten noten en drie koppen groene of zwarte thee.

Vruchtensap wordt niet langer aanbevolen. Eerder werd een glas vruchtensap nog aangeraden om de fruitconsumptie op te krikken, maar in de nieuwe schijf wordt het eten van fruit gezonder gevonden dan het drinken van sap.

Minder zoet

In de schijf zijn snoep, snacks, koeken, vleeswaren en zoet broodbeleg niet opgenomen. Dat betekent niet dat mensen dat niet moeten eten, zegt het Voedingscentrum, maar probeer het niet te vaak te doen. Alcohol wordt ook niet aangeraden.

De schijf bestaat uit vijf vakken:

 • groente en fruit;
 • smeerbare vetten en bak- en braadproducten;
 • vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten;
 • brood, graanproducten en aardappelen;
 • dranken.
Schijf van Vijf: meer groente, minder vlees

Groentenconserven en smoothies

Natuur & Milieu vindt dat het Voedingscentrum te weinig aandacht heeft besteed aan klimaatverandering, dierenwelzijn en antibioticagebruik. "Als je zo'n schijf uitbrengt moet je niet alleen consumenten de gezonde kant opsturen, maar ook zorgen dat de aarde en dieren gezond blijven. Dat betekent minder vlees en zuivel, en meer groente, bonen, peulvruchten en vegaburgers.''

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is kritisch. De organisatie betreurt de keuze om groentenconserven en smoothies in de 'niet-Schijf van Vijf' categorie te plaatsen. "Deze producten zijn voor veel mensen juist een makkelijke manier om de groenteconsumptie te vergroten. Zeker nu het zoutgehalte in groentenconserven drastisch is verlaagd''.

Laatste reacties

 • alco1

  Natuur en milieu denkt nog steeds dat minder vlees en zuivel goed is voor de aarde.
  Als er iets een goede kringloop heeft is het de veehouderij wel.
  Ze zien echter alleen de CO2 productie en lach en methaan gas.
  Vergeten wordt dat voeding van de dieren CO2, lach en methaan gas vastleggende gewassen zijn, die ook nog eens weer zuurstof produceren. Allemaal met hun mest.
  Ook de mens voldoet aan de kringloop, behalve dan dat de feces vernietigd worden.
  De grote boos doener is onze luxe die veel delfstoffen nodig heeft.
  En de enigste uitleg van wat is duurzaam is.
  Het uitsparen van delfstoffen.

 • mts. Platenkamp

  Als ik lees hoe slecht alles wel niet is volgens deze schijf had ik al lang onder de grond moeten liggen volgens mij. Werken er behalve milieu- en dieractivisten ook nog normale mensen bij dat voedingscentrum? Las vandaag ook al dat de keuzes voor de schijf zijn gewijzigd vanwege de meer multiculturele samenleving. Deze onzin schijf heeft dus niks meer met gezondheid te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.