Home

Nieuws 9 reacties

Ploumen: baseer stem Oekraïne op feiten

De Nederlandse veehouderij moet zich bij de afweging over een stem voor of tegen het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie laten leiden door de feiten en niet door speculaties over wat er kan gebeuren bij een tegen- of voorstem. Dat zegt minister Lilliane Ploumen (Buitenlandse handel). Zij stemt voor het associatieverdrag.

Ploumen sprak woensdag op een forum voor bedrijven die zaken willen doen in Oekraïne. Zij stemt 'ja'.

In sommige sectoren is de suggestie gedaan dat afwijzing van het verdrag de Russische president Vlaidimir Poetin gunstig zou stemmen, waardoor hij eerder geneigd is de boycot van Europese landbouwproducten te beëindigen. Ploumen: "Als ik varkenshouder of melkveehouder was zou ik me baseren op de feiten, en me niet laten leiden door wat er via een hink-stap-sprong-redenering zou kunnen gebeuren."

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) hoopt niet dat iemand het idee heeft dat het zo werkt dat Rusland zijn positie zou veranderen door een afwijzing van het verdrag. "Mijn ervaring met Rusland is dat ze daar niet erg onder de indruk zijn van handreikingen."

'Rusland gaat grens echt niet openstellen'

René Kremers van Difco, die voor verschillende bedrijven in de melkveehouderij zaken doet in Oekraïne, zegt dat Poetin de grens echt niet zal openstellen. "Forget it! Rusland wil zelfvoorzienend worden. Zelfs als het varken in Rusland meer kost dan in Nederland blijven ze zeggen: we kopen jullie varken niet. Poetin zal altijd een argument vinden om onze producten te weren. Dit referendum gaat niet over het openen van de Russische grens."

In vrijheid beslissen met wie je handelt

Kremers ziet dat Oekraïne voortgang boekt in het wegnemen van administratieve belemmeringen die corruptie in de hand werken.

Staatssecretaris van Dam zegt dat het verdrag gaat over de vraag of een land in vrijheid zelf mag beslissen met wie ze handelen.  "Voor dit verdrag hebben mensen in de Oekraine het leven gegeven. Wij hebben dat 4 eeuwen geleden gedaan, toen we vochten tegen de Spanjaarden, die voor ons wilden bepalen met wie wij zouden handelen."

Afspraak over melkveeproject Oekraïne

In de marge van de bijeenkomst werd de afspraak bezegeld voor een melkveeproject in Oekraïne, waar het ministerie €750.000 in steekt en het bedrijfsleven €650.000. De Gezondheidsdienst voor Dieren, de bedrijven Cowsignals Vetvice en Difco en de Hogere Agrarische School in Den Bosch zullen in een gezamenlijk project training geven aan melkveehouders en studenten, de ziektemonitoring verbeteren en de samenwerking tussen boeren en afnemers bevorderen.

Laatste reacties

 • pieterfranken1

  Feiten: Veel europees geld naar Oekraine, waar dan de Rabo de bedrijven financieert. Bedrijven met veel lagere dierenwelzijnseisen die ons dan op de europeese markt weg concurreert. Lijkt me toch logisch dat de landbouw nee stemt.

 • marco-vdb

  De feiten zijn:
  1: Oekraine past niet bij EU. Het is een totaal andere cultuur en een totaal ander volk. Dit verdrag is een opstapje naar visumloos reizen en uiteindelijk EU lidmaatschap.
  2: Oekraine heeft een kostprijs potentie die veel lager is dan bijv. NL. Het gaat nu al over vleeskuikens maar zodra de varkenspest is uitgeroeid, komen er ook hele goedkope varkens op de markt. Vrijhandel op het gebied van vlees / eieren betekent de doodsteek voor zowel de vleeskuikenhouder, de leghennenhouder als de varkenshouder in NL.
  3. Vele jongeren met potentie zullen naar europa reizen om daar een baantje te nemen ver onder hun niveau, puur vanwege het geld. Oekraine zal veel human resource verliezen. Nu al is het platteland voornamelijk bevolkt door bejaarden en zuiplappen. Dat zal nog vele malen erger worden zodra visumloos reizen wordt ingevoerd, ook voor de steden. Demografische ramp analoog aan Hongerije en Bulgarije, waar hetzelde gaande is.
  4. Door de, door EU en VS aangewakkerde, "revolutie" (eigenlijk staatsgreep) heeft voor veel economische ellende gezorgd. Behalve goedkope landbouwproducten heeft de Oekraine weinig te bieden aan Europa. De rommel die er gemaakt wordt heeft in NL niemand nodig. De mensen daar zijn eigenlijk gewoon bedonderd met valse hoop en beloften.

 • marco-vdb

  Kortom, dit hele verdrag heeft al voor veel ellende in de Oekraine gezorgd en zal voor nog meer ellende zorgen in de toekomst. Oekraine heeft niet het potentieel nog de mentaliteit nog het doorzettingsvermogen van Polen of de Baltische staten, die redelijk zijn geintegreerd in de EU.
  Voor de Nederlandse veehouderij zal er een concurent bijkomen die zomaar 20 - 30% goedkoper kan produceren (ook nog gefinancierd door de EU). Er zullen behoorlijk wat criminelen de weg vinden naar NL die gevochten hebben in een burgeroorlog. Die kunnen dan de nieuwe Mafia worden in NL net als de "vluchtelingen" uit voormalig Joegoslavie dat eerder al werden.

 • gercrishermans1

  Weg met dit verdrag .en het TTip kost ons boeren heel veel.is alleen goed voor de multinationals . Die nergens belasting betalen en alleen maar boeren en werknemers uitbuiten om de winst te verhogen.

 • Bennie Stevelink

  @marco-vdb, de EU heeft ook een handelsverdrag met verschillende zuid-Amerikaanse landen, met verschillende Afrikaanse landen, met China, met landen in het Midden Oosten en nog meer. Die hebben allemaal een heel verschillende cultuur als de EU maar er kan prima mee gehandeld worden. Waarom zou dat niet met Oekraïne kunnen?
  Daarnaast heeft de EU het handelsverdrag met Oekraïne opgesteld in samenspraak met Rusland om te voorkomen dat het nadelige punten voor Rusland zou bevatten. Het handelsverdrag kan dus de-escalerend en stabiliserend zijn voor Oost-Europa.
  Gisteravond werd op de voorjaarsbijeenkomst van FC gezegd dat het handelsverdrag gunstig is voor de vestigingen van FC in Oekraïne en Rusland en dus ook gunstig voor hun boeren. Zij adviseerden ja te stemmen.

 • zon

  Rutte zei dat er geen cent extra naar griekenland zou gaan,een poosje later is van die belofte niets meer over.
  Rutte zegt dat oekraine nooit bij de EU zal komen,je weet dus nu al welke waarde die uitspraak heeft.
  Ploumen is niks beter.
  Geloof je nou werkelijk dat die oekrainers zich aanpassen en zich de wil van de EU laten opleggen?
  Het geld die naar de oekraine gaat wordt gebruikt om onszelf te beconcurreren.

 • m.en.mh.miedema

  Zolang er zonder enige gewetensbezwaren legbatterij eieren uit de Oekraine in de EU worden geimporteerd, terwijl deze vorm van produktie hier verboden is, geeft al aan wat je als landbouwer van dit soort handelsverdragen kunt verwachten. Enkele multinationals en handelshuizen zullen er wel van gaan profiteren(zoals gercrishermans1 ook al zegt), en een aantal politici willen er hun ego flink mee op poetsen, als gewoon landbouwer ben je gewoon de klos.
  Marco-vdb, ik ben bang dat je helemaal gelijk hebt. Er wordt hier een politiek spelletje gespeeld.
  Bennie Stevelink, je kunt prima handelen met landen die een totaal andere cultuur hebben, maar als er daar produkten (veel)goedkoper worden geproduceerd (en vervolgens hier worden geimporteerd),omdat men het daar niet zo nauw hoeft te nemen met milieu/mensenrechten/dierwelzijn etc. als in je eigen land is dat niet alleen funest voor je eigen economie maar ook hypocriete handelspolitiek.
  Als FC lid zal ik er misschien wel van mee kunnen profiteren,maar vindt dit principieel niet juist, ik stem dan ook tegen.

 • marco-vdb

  @Bennie Stevelink; zeker zijn er vele handelsovereenkomsten tussen NL/EU en derde landen in omloop. V.w.b. de Nederlandse landbouw is er niks positiefs aan dit associatieverdrag. Wat er nu geleverd wordt is voornamelijk "uitgangsmateriaal" zoals fokvee, broedeieren, pootgoed, etc. Zolang daar te kort aan is, zal Oekraine deze producten redelijk probleemloos binnenlaten, daar is geen verdrag voor nodig. Ook stalinrichting en machines die ze zelf niet maken komen zonder al te veel problemen binnen. Het wegvallen van handelsbarrières zal WEL ZEKER een prijsdrukkend effect hebben in de EU op producten die in Oekraine nu al goedkoop worden gemaakt zoals kip en eieren. Een klein beetje meer aanbod kan grote gevolgen hebben op prijzen, zoals de melkveehouders inmiddels wel weten. Oekraine kan op dit moment niks naar Rusland exporteren. Dat was wel de grootste exportmarkt voor de Oekraiense veehouderij. Ook binnenlandse consumptie staat onder druk vanwege de negatieve koopkrachtontwikkeling. Het spul moet wel ergens naartoe. Let wel op, vanuit Oekraine kan je gewoon vers leveren binnen de hele EU. Dat kan vanuit Argentinië of Kenia niet. De FC zegt dat het goed is voor zowel hun activiteiten in Oekraine als Rusland wil niet zeggen dat het voor de NL boer ook goed is.

 • marco-vdb

  Het gaat eigenlijk helemaal niet over handel. Het zijn machtsspelletjes waarbij de domme EU uiteindelijk aan het kortste eind trekt. Net als bij TTIP. Over gevolgen van migratie en criminaliteit wordt bewust niet gesproken. Dit verdrag is het begin van verdere integratie. De Oekraiense bevolking waant zich al in de EU.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.