Home

Nieuws

Nieuw antibioticabeleid gespecificeerd

Het nieuwe antibioticabeleid voor de periode na 2016 wordt gericht op sectoren, bedrijfstypen en individuele bedrijven. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Van Dam benadrukte dat de goede resultaten op het gebied van antibioticareductie niet generiek aan de sector kan worden toegeschreven. "Er zijn veel bedrijven die het goed doen, maar er zijn ook bedrijven die het niet goed doen. We kunnen nog niet achterover leunen, we zijn nog niet klaar. Wel hebben we laten zien dat de aanpak werkt. Het is nu een kwestie van doorzetten en beleid vormen specifiek gericht op sectoren, bedrijfstypen en individuele bedrijven", aldus Van Dam. Hij wil het nieuwe beleid vooral richten op bedrijven die nog slecht scoren. In mei komt het kabinet met een nieuw antibioticabeleid.

Verbod op colistine

In reactie op vragen over de gevolgen van het antibioticabeleid op dierenwelzijn zegt Van Dam dat op bedrijven die meer sturen op reductie van antibiotica, ze ook meer kijken naar diergezondheid en dierenwelzijn.

PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg pleit voor een verbod op het gebruik van het antibioticum colistine, nadat een nieuw type resistentie is aangetroffen, ook in Nederland. Van Dam wil dit niet. "Het middel wordt weinig gebruikt in de veehouderij. Het gebruik is al met 67% gereduceerd. Er is niet voor alle gevallen waarbij het gebruikt wordt een alternatief", aldus Van Dam. Er wordt gezocht naar alternatieven, zodat het middel op termijn kan worden uitgefaseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.