Home

Nieuws 4 reacties

Le Foll lobbyt bij Van Dam voor Frans steunplan

De Europese Unie zoekt naar manieren om de overcapaciteit op de agrarische markten weg te nemen.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft als voorzitter van de vergadering van landbouwministers de vraag opgeworpen of de Europese Investeringsbank, of nationale banken, daarbij kunnen worden betrokken. De staatssecretaris had donderdagmiddag een ontmoeting met de Franse landbouwminister, ter voorbereiding op de vergadering van aanstaande maandag.

Van Dam vindt dat maatregelen moeten worden genomen, waardoor de productie structureel wordt afgestemd op de vraag. Hij heeft de lidstaten de vraag voorgelegd of ze de crisisreserve willen inzetten voor een nieuwe steunmaatregel. Dat zou betekenen dat de directe betalingen worden gekort met een klein percentage.

Akkoord over concepttekst

Le Foll heeft volgens Franse media een akkoord met Duitsland over een concepttekst. Beide landen zijn het eens over de noodzaak om de productie (in de zuivel) te verminderen. Ook zijn ze het eens over een opkoopregeling voor varkensvlees. Hoe het Frans-Duitse voorstel eruitziet is nog niet bekend. Le Foll heeft de afgelopen dagen met de landbouwministers in Polen, Slovenië en Duitsland gesproken. Eerder al voerde hij gesprekken met Europees landbouwcommissaris Phil Hogan en commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid).

Laatste reacties

 • ........

  derogatie laten vervallen, dat kost Duitsland en Frankrijk niks

 • geen boer

  hoe je het ook wendt of keert, de inelastische primaire landbouwproductie vaart altijd wel bij een gecontroleerde productie hoeveelheid. De primaire producenten kunnen geen kant op bij overproductie en zijn dan altijd de zwakste schakel die marge moet inleveren. Voorbeelden te over hiervan, maar velen willen slechts meer, meer meer melken. Je zult zien, op het moment dat de EU weer een volume-knop heeft voor melk, trekt de wereldmarktprijs weer aan. Slechts de wetenschap dat het er is geeft al een positief effect, en de vraag stijgt elk jaar met 2%. Maar dan moet je geen 5% meer gaan maken!
  Een frans-duits voorstel verdient dus alle aandacht.

 • Bennie Stevelink

  @geen boer, als ze daarna in de VS meer gaan melken gaat de prijs weer omlaag. Hoe lossen we het dan op?

 • geen boer

  @ Bennie in theorie kan dat natuurlijk. In de praktijk hebben we de afgelopen 30 jaar vrijwel altijd een goede afstemming gezien, die veel welvaart in de melkveehouderij gebracht heeft. Alleen in 2009 was er een korte onbalans.
  Maar wat is het alternatief: de hele wereld inclusief EU zonder limiet, en wij hier op ons postzegeltje begrensd door fosfaatquotum? Nee, dan beter weer deel van een veel groter consortium wat ontegenzeggelijk toch wel in zekere mate de wereldmarktprijs kan beïnvloeden. Resultaten uit het verleden bieden hier denk ik toch wel enige mate van garantie voor de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.