Home

Nieuws 6 reacties

LTO: zorg over politieke invloed op gewasbeschermingsmiddelen

LTO Nederland is bezorgd dat partijen in de Tweede Kamer steeds minder waarde hechten aan het oordeel van onafhankelijke instituten zoals het Ctgb en de EFSA in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.

In de Tweede Kamer is recent een motie aangenomen die aanstuurt op een verbod op het gebruik van imidacloprid in Nederland. En wat de Tweede Kamer betreft gaat Nederland ook niet akkoord met een verlenging van de toelating van glyfosaat in Europa. Dit ondanks het feit dat beide middelen, na grondig onderzoek, het groene licht kregen van het Ctgb (College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden) en de EFSA (European Food Safety Authority). Ctbg en EFSA beoordelen middelen op basis van wetenschappelijke kennis op risico's voor mens, dier en milieu.

LTO Nederland vindt dat de bevindingen van onafhankelijke instituten leidend moeten zijn (en blijven) in de beleidskeuzes die staatssecretaris Van Dam maakt in Den Haag en Brussel. Van Dam heeft dat onlangs overigens zelf nog bevestigd.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  LTO vindt dat beweringen van lobbyisten leidend moeten zijn. Want helaas heeft de rijke industrie een goed lopende lobby trein die alles en iedereen weet te bewerken op een manier, dat al deze beleidsmakers / wetenschappers voor de industrie belangen gaan. Landbouw gaat zeker voor de lobby als ze het gevoel hebben dat ruimte geven aan de industrie op korte termijn winst oplevert. Wie later leeft, dan zorgt.

 • pinkeltje

  Nog even en de regering schrijft als brevet van onvermogen om zelf tot een overwogen besluit te komen een referendum uit zodat de mensen op straat mogen bepalen welke gewasbeschermingsmiddelen en aanverwanten nog mogen worden toegestaan. Kun je ze ook meteen vragen of ze vinden of er meer of minder koeien in de wei moeten staan. Gezien de kennis van zaken die ze in de tweede kamer over de meeste onderwerpen hebben zal het antwoord wel ongeveer hetzelfde zijn. Dat is inmiddels zo'n beetje het niveau waarop de kleuterschool functioneert.

 • PetervanKempen

  De emotie regeert steeds meer in ons land.
  Ratio heeft geen goede naam vooral als het niet de gewenste uitslag geeft die bij de anti boer gelederen de onderbuikgevoelens dicteert.
  Voorbeelden te over: Kalf gedwongen bij Koe, pamperen van ganzen tot ze niet meer wegtrekken, volautomatische laserlichtshows tbv öplossen"ganzen schade door de PvdD.
  Maar goed: als de meerderheid dit wil? Nederland : bananenrepubliek denk ik dan.

 • Case1056

  LTO Nederland is bezorgd dat partijen in de Tweede Kamer steeds minder waarde hechten aan het oordeel van onafhankelijke instituten zoals het Ctgb en de EFSA in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen..

 • Bennie Stevelink

  Als het over asielzoekers gaat beklaagt links zich dat rechts zich door onderbuikgevoelens laat leiden.
  Links heeft echter niet in de gaten dat zijzelf zich op landbouwgebied nog veel sterker door onderbuikgevoelens laten leiden.

 • W Geverink

  Tja Han, een product als Roundup moet verboden worden omdat het jouw doet denken aan GMO's. Ik zou zeggen get over it! Ik vind Roundup Glyfosaat een prachtig middel. Ik gebruik het heel af en toe om te zorgen dat mijn erf (gravel) niet overgroeid raakt met gras en onkruid. Ook ben ik er net als met alle andere bestrijdings middelen heel voorzichtig mee want er is geen een middel goed voor je gezondheid. Als leken op emotie en geruchten middelen mogen afkeuren is er binnen de kortste keren geen middel meer over.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.