Minister Henk Kamp<br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

Kamp: terugwinnen fosfaat is toekomst

We moeten het in de toekomst hebben van het terugwinnen van fosfaat en niet meer van de import van fosfaat uit Marokko of Kazachstan, zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

“We zijn er nu nog niet heel ver mee. Er zijn nu nog onvoldoende technische mogelijkheden om fosfaat terug te winnen. Wel zijn we op een vrij breed front bezig om ontwikkelingen op dit vlak te stimuleren”, zei Kamp tijdens een debat in de Tweede Kamer over groene groei.

Mestvergisting goede vorm van verduurzaming

Mestvergisting ziet Kamp ook als een goede vorm van verduurzaming. Hij is positief over een project van FrieslandCampina en een energiebedrijf om ervoor te zorgen dat boeren op bedrijfsniveau aan mestverwerking kunnen doen, zonder dat dit een belasting voor de boer is.”Zij hebben het al druk genoeg”, aldus Kamp. “Ik hoop dat we in de loop van het jaar verder mee komen”, aldus de minister.

Melkveehouderij belangrijk voor economie

SP-Kamerlid Eric Smaling vindt het duurzamer om de mestproductie terug te dringen, zodat er geen mestoverschot meer is. Daar is Kamp het niet mee eens. Hij wijst erop dat de melkveehouderij een belangrijke sector is voor de Nederlandse economie. “We moeten er trots op zijn dat we in Nederland misschien wel de meest efficiënte melkveehouderij ter wereld hebben. Het is de kunst om deze sector in stand te houden op een verantwoorde manier. Problemen die zich voor doen moet je oplossen zonder dat je de sector afbreekt”, aldus Kamp.

Beheer
WP Admin