Home

Nieuws 3 reacties

Kamp: terugwinnen fosfaat is toekomst

We moeten het in de toekomst hebben van het terugwinnen van fosfaat en niet meer van de import van fosfaat uit Marokko of Kazachstan, zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

"We zijn er nu nog niet heel ver mee. Er zijn nu nog onvoldoende technische mogelijkheden om fosfaat terug te winnen. Wel zijn we op een vrij breed front bezig om ontwikkelingen op dit vlak te stimuleren", zei Kamp tijdens een debat in de Tweede Kamer over groene groei.

Mestvergisting goede vorm van verduurzaming

Mestvergisting ziet Kamp ook als een goede vorm van verduurzaming. Hij is positief over een project van FrieslandCampina en een energiebedrijf om ervoor te zorgen dat boeren op bedrijfsniveau aan mestverwerking kunnen doen, zonder dat dit een belasting voor de boer is."Zij hebben het al druk genoeg", aldus Kamp. "Ik hoop dat we in de loop van het jaar verder mee komen", aldus de minister.

Melkveehouderij belangrijk voor economie

SP-Kamerlid Eric Smaling vindt het duurzamer om de mestproductie terug te dringen, zodat er geen mestoverschot meer is. Daar is Kamp het niet mee eens. Hij wijst erop dat de melkveehouderij een belangrijke sector is voor de Nederlandse economie. "We moeten er trots op zijn dat we in Nederland misschien wel de meest efficiënte melkveehouderij ter wereld hebben. Het is de kunst om deze sector in stand te houden op een verantwoorde manier. Problemen die zich voor doen moet je oplossen zonder dat je de sector afbreekt", aldus Kamp.

Laatste reacties

 • vandenbrand

  eindelijk iemand die zijn verstand goed laat werken. er is geen mest overschot. zeker in Europa niet. dus er is een politiek mestoverschot .

 • daan1908

  Gelukkig , met fosfaatterugwinning heeft de sector iets waar toekomst in zit . Indien dit genoeg impulsen krijgt heeft de BV Nederland straks de sterkste troeven in handen.
  Is minister Kamp misschien de eerste politicus die de sector een zetje in de goede richting geeft ?

 • John*

  volgens mij zit de staatssecretaris in de kelder in de kelder van het ministerie en de minister op de bovenverdieping of de een in de linkervleugel en de ander in de rechtervleugel geloof niet dat ze de kamers langs elkaar hebben...

Of registreer je om te kunnen reageren.